Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

Горското започва информационна кампания за дървата за огрев

  04.10.2021 15:23
Горското започва информационна кампания за дървата за огрев

Непосредствено преди началото на отоплителния сезон, „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП стартира мащабна информационна кампания относно правата и отговорността на крайните потребители при закупуване на дърва за огрев и друг вид дървесина.

Информационната кампания предвижда разпространението на плакати, съдържащи полезна информация относно задължителния реквизит, с който трябва да бъде придружена дървесината или дървата за огрев при тяхното закупуване и получаване на адрес. От предприятието се обръщат към гражданите с призив задължително да изискват от продавачите оригинал на превозен билет и да следят дали информацията в него отговаря на истината. Достоверността на превозните билети може да бъде проверена на tickets.iag.bg.

Задължително условие е доставената дървесина да е маркирана с контролна горска марка, производствена марка или общинска марка. Информационните плакати разясняват също така, че дървесина, която не е маркирана, не е придружена с превозен билет или имената и адреса на притежателя не съответстват на вписаните в билета, подлежи на отнемане, а притежателят - на глоба. От СЦДП призовават гражданите при основателни съмнения за незаконна сеч да позвънят незабавно на телефон 112 или да подадат сигнал в приложението „Защити гората“.

Информационната кампания предвижда плакатите да бъдат разпространени в населените места, попадащи в обхвата на териториалните поделения на СЦДП в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.


Ключови думи
СЦДП отоплителен сезон дърва за огрев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати