Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество Свищов

В Свищов продължава археологическото проучване на крепостта Калето

  27.09.2021 12:27
В Свищов продължава археологическото проучване на крепостта Калето

Стартира третият археологически сезон от проучванията на крепостта Калето в Свищов. По план разкопките, които се провеждат с общинско финансиране, ще продължат две седмици - от 27 септември до 9 октомври, а отпуснатите средства са в размер на 15 хиляди лева.

Това, което предстои, е да се довърши работата в северната част на укрепената площ на крепостта, където през изминалата година, под ръководството на проф. Николай Овчаров, бе проучван пластът от времето на Втората българска държава 13-14 век, когато е построена крепостта. Тогава вътре бяха открити останки от няколко много интересни структури, за едната от които се предполага, че е тайният вход на крепостта, а другите пък са  останки от сгради и съоръжения, навярно от казармите на военния контингент, който е бил разквартируван в крепостта, от същия период.

„Предстои да се доразкрие до основи в дълбочина западната крепостна стена, да се види това, което е запазено. Както в укрепената площ, така и извън нея очакваме да открием, както и през изминалите години, интересни находки, керамични фрагменти, монети и други, които да ни дадат малко повече информация и да допълнят знанието ни за това, което знаем и вече сме установили за крепостта.“, сподели ръководителят на разкопките д-р Марин Маринов.

Целта на археологическите разкопки в Свищов е да се разкрие богатото историческо наследство на града, с което да се подчертае неговата значимост през вековете и да допринесе за развитието на културния туризъм в района. След като се завърши изцяло археологическото проучване на крепостта Клето, Община Свищов планува да реализира голям инвестиционен проект за социализация на местността и превръщането ѝ в забележителен туристически обект.


Ключови думи
Калето
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати