Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Политика

БСП в Горна Оряховица е твърдо зад Радев, ще се бори за двама свои депутати в 47 Народно събрание

  24.09.2021 19:58
БСП в Горна Оряховица е твърдо зад Радев, ще се бори за двама свои депутати в 47 Народно събрание

БСП в Горна Оряховица промени тактиката, наложена в последните години, и номинира двама свои кандидати за листата с кандидати за народни представители. Нещо повече, горнооряховските социалисти официално обявиха, че искат водач на листата да бъде Явор Божанков, а зад официалностите се готвят да работят здраво за преференции и на Огнян Стоянов.

Общинска партийна конференция приключи процедурата по номиниране за двата вида избора, които предстоят на 14 ноември. Заради извънредната обстановка с ковид кризата, нямаше събрания по първичните партийни организации, но бе организирано телефонно допитване до всеки партиен член. Като изразители на мнението на съпартийците си 61 делегати от 31 партийни клубове се събраха, за да гласуват решенията на Общинската партийна конференция.

Работата на конференцията включваше само две точки – номинации за кандидати за президент и вицепрезидент и за народни представители. По първата точка всички социалисти в Горнооряховско са единодушни – техните кандидати са Румен Радев и Илияна Йотова. Двойката е получила номинации от всичките 31 партийни организации в общината и кандидатурата бе единодушно одобрена от Общинската конференция.

Опитаха се да вбият клин между президента и БСП с интригата дали го подкрепяме, или не. Партиите, които нямат нормален демократичен живот може би не знаят, че при нас има уставна процедура и за да бъде подкрепен наистина един кандидат, той трябва да мине през одобрението на първичните организации, общинските и т. н. След като изминахме тоя път, ние можем категорично да обявим своята твърда подкрепа за Румен Радев и Илияна Йотова и желанието ни те да победят още на първия тур, коментира общинският председател Огнян Стоянов.

Никой не е и поставял под съмнение подкрепата за Радев и Йотова, но втората точка в дневния ред внесе известна изненада. За първи път откакто Огнян Стоянов е начело на БСП в Горна Оряховица, той прие да се впусне в битка за Парламента. И то не само проформа, а призовавайки съпартийците си да го подкрепят с преференции. Той го направи под условие, че Явор Божанков е водач на листата, но тъй като това е почти на 100% сигурно, очевидно е, че горнооряховската организация на БСП ще се бори за двама депутати в 47 Народно събрание.

От 31 клуба Явор Божанков е получил 31 номинации, 30 са предложили Стоянов, а един е вдигнал кандидатурата на Габриела Шилкова, но тя веднага е депозирала отвод. На заседанието си преди конференцията Общинският съвет на БСП е решил този път да не играе само с един човек, както беше на последните избори, а да заложи и на своя председател.

Така че на делегатите на Общинската конференция бе предложено да утвърдят кандидатурата и на двамата, като бъде предложено на Националния съвет на БСП Явор Божанков да е водач на листата. Ако листата е с друг водач, аз ще освободя мястото и ще призова всички ви да се консолидирате с преференциите си около Явор, но ако той получи отново лидерството, ще поискам вашата подкрепа, каза пред съпартийците си Огнян Стоянов.

Сметките на горнооряховските социалисти въобще не са без покритие. На последните избори листата на БСП бе пренаредена с около 1300 преференции, което въобще не е непосилно за най-единната партийна организация в областта - Горнооряховската. За която другата основна цел е да си върне първото място в общината, което й бе отнето, макар и с малко от ГЕРБ това лято.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
БСП номинации избори ноември 2021
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати