Четвъртък, 09 Дек 2021
            
Велико Търново Общество

Великотърновските социалисти почетоха 9 септември

  10.09.2021 10:14
Великотърновските социалисти почетоха 9 септември

Социалисти и антифашисти от няколко поколения почетоха 9 септември във Велико Търново. На Братската могила в парка „Марно поле“ цветя поднесоха областният председател на БСП Мариана Бояджиева, общинският председател Михаил Михалев, неговите заместници Михаил Стойчев, Ирена Стасинопулу и Димитър Чолаков, председателят на БАС Лидия Прокопова, общинският председател на Отечествения съюз Елена Мачковка, областният председател на Демократичния съюз на жените Желка Денева, областният председател на Съюза на пенсионерите Радка Маркова, общински съветници, както и десетки граждани, социалисти и антифашисти.

Честването започна с историческа справка за събитията около 9-ти септември. Особено интересни бяха изнесените факти за партизанските отряди, действали на територията на областта. Представена беше информация за предаването на властта в различните населени места и реакцията на населението. Показани бяха и уникални снимки от посрещането на партизаните във Велико Търново на десети септември 1944г.

За значимостта на датата 9-ти септември говори общинският председател на социалистите Михаил Михалев. Той изтъкна възможностите, които се откриват пред страната ни след 1944 г.

„Днес много хора се опитват да определят датата 9-ти септември. Ние обаче сме категорични, че на 9-ти септември в България се случва революция. Революция в образованието, революция в културата, революция в икономиката, революция в начина на живот. България става антифашистка страна, което след войната ни помага да запазим териториалната си цялост. За 30 години не успяха да изличат 9-ти септември от сърцата ни, защото 9-ти септември не е просто дата от календара. Девети е ново начало за България, което не може да ни бъде отнето“, каза в словото си Михаил Михалев.

Думата революция беше разяснена и от председателя на БАС Лидия Прокопова. Тя поясни, че в световната история се говори за революция, когато има смяна на икономическия и социалния ред в една държава. Нещо, което се случва в България след 9-ти септември.

Честването завърши с едноминутно мълчание за загиналите антифашисти.


Ключови думи
БСП 9 септември Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати