Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Политика

Партиите влязоха в ускорен режим на номинации, за трети път тази година

  18.09.2021 10:43
Партиите влязоха в ускорен режим на номинации, за трети път тази година

Партиите отново са в режим на номинации, след като за трети път тази година трябва да излъчат свои кандидати за народни представители. Този път към предпочитанията си за депутати трябва да добавят и предложения за президент и вицепрезидент.

Всеки следващ път номинациите стават все по-вяли и вече чисто формални. Всъщност само ГЕРБ и БСП се придържат към някакви установени правила и правят допитване до партийните си членове, макар и да е ясно, че другаде се редят листи и определят избираемите места.

ГЕРБ първи започнаха процедурата по номинации, като от 16 септември всички членове на партията могат да направят своите предложения за кандидати за народни представители, президент и вицепрезидент. За разлика от друг път няма да се прави общинска конференция, а номинациите ще се подават лично в офиса на партията или на имейла на общинската организация. Предложенията си могат да дават само партийни членове, но те не са задължени да номинират членове на партията. Всеки има право да направи до 3 номинации.

След обобщаването на всички предложения, листите ще се подредят от Изпълнителната комисия, която ще определи и кандидат-президентската двойка.

В БСП номинациите също ще минат по кратката процедура без обичайните събрания по клубове преди това. Секретарите на партийните клубове са натоварени да се свържат с всичките си членове, за да сондират за мнението им. До 26 септември пък трябва да се проведе Общинска конференция, на която да се направят официално номинациите и да се гласуват. След това вече думата ще има националното ръководство.

Всичко ще се решава бързо, защото на практика вече сме в кампания, а до началото на официалната агитация на новите кандидати остават малко повече от три седмици.

Междувременно партиите трябва да представят и своите кандидатури за Районната избирателна комисия. Консултациите при областния управител са свикани на 19 септември, неделя. Предложения за РИК правят парламентарно представените сили, като има малка разлика в квотите спрямо последните избори. ГЕРБ-СДС губят едно място и имат 3 представители, колкото има и „Има такъв народ”. Един човек повече има „Демократична България”, която вече ще е с двама представители, колкото имат и БСП и ДПС. „Изправи се! Ние идваме” е с един представител. Комисията трябва да бъде назначена до 24 септември. Ако партиите не се разберат за разпределянето на ръководните места, както обикновено става, ЦИК ще ги определи служебно.


Ключови думи
Избори 2021 номинации РИК
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати