Четвъртък, 09 Дек 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Марин Байчев: Сглобихме отбор, който ще е водещ в групата, но главната ни цел е да изчистим дълговете и да израснат нашите юноши

  10.09.2021 11:41
Марин Байчев: Сглобихме отбор, който ще е водещ в групата, но главната ни цел е да изчистим дълговете и да израснат нашите юноши

За поредна година „Локомотив” тръгна от нулата през паузата между два шампионата. След изпадането от Втора лига в края на миналия сезон отборът беше напуснат от почти всички футболисти и на практика новото треньорско ръководство разполагаше само с четирима местни юноши. Старши треньорът Марин Байчев и помощникът му по онова време Лъчо Русев успяха да сглобят отбор, който определено ще е фактор в Северозападна трета лига и няма загуба от началото на новия сезон както в мачовете за първенството, така и в двубоите за купите на България и на Аматьорската лига.

Марката „Локомотив” ни помогна отново да имаме отбор, който да се бори за първите места в групата. На практика много от конкурентите ни имат по-големи финансови възможности и предлагаха по-добри пари на някои от нашите момчета, но те избраха „Локо” заради утвърденото име, добрата база и сериозния тренировъчен процес, коментира Марин Байчев след петия кръг в Северозападна трите лига. Това са футболисти, които искат да се развиват и знаят, че горнооряховският „Локомотив” може да бъде добър трамплин за тях. Не на последно място е и коректността на ръководството, защото всичко, което е договорено с футболистите, се изпълнява, добавя още треньорът.

След първата третина на есенния полусезон вече се очертава една група от пет отбора, които ще имат водеща роля в групата. Освен „Локомотив”, това са „Севлиево”, „Спартак” (Плевен), „Бдин” и „Вихър” (Славяново). Очевидно е, че стоим много добре в тази компания и можем да се борим и за първото място. Но нямаме за цел да се връщаме в професионалния футбол. Играем мач за мач, искаме да побеждаваме, да върнем публиката на стадиона и да радваме феновете и най-вече да развиваме местните играчи. Основната цел на ръководството пък е да се изчистят задълженията на клуба и отборът да се стабилизира, обяснява треньорът.

В момента имаме комфорта да играем пред ентусиазирана публика, която е вдъхновител за момчетата. Наистина е удоволствие да усещаш подкрепата на феновете, за което сме им страшно благодарни. Това също е част от марката „Локомотив” – всеотдайните привърженици, които са с нас и при гостуванията и обикновено са повече от феновете на домакините, споделя Марин Байчев. Той не крие, че на този етап - с този отбор и с тези финансови възможности връщането при професионалистите ще е трудно. Трябва сериозен спонсор, който да гарантира сигурност и тогава да се мисли за връщане в горните групи, смята треньорът на горнооряховските „железничари”.

В момента „Локомотив” разчита почти изцяло на местни момчета – 15 са от Горна Оряховица и 8 са от региона. Юноши като Тодор Бакърджиев, Янислав Цачев, Станимир Андреев, Кирил Димитров, Стефан Иванов вече се наложиха в основния състав и са новите любимци на феновете. Няколко опитни играчи им помагат да се развиват и израстването им си личи мач след мач. Седем момчета, които са в групата на мъжкия отбор, ще играят и за старшата и младшата възраст на клуба. Има достатъчно мачове и за първенствата, и за купите, в които те ще получат шанс за изява.

Най-трудното с младите е, че много бързат и нямат търпение. И понякога се обиждат и сърдят, ако не са титуляри. А добър футболист се става бавно и трябва много работа. Това повтарям на нашите – трябва да тренират много, да чакат и да се възползват от шанса си, когато го получат. Тази година поне ще имат тази възможност, казва Марин Байчев.

Освен старши треньор на мъжкия отбор Марин Байчев продължава да отговаря и за Детско-юношеската школа на клуба. 10 формации ще участват в предстоящите първенства на различните възрасти. Над 200 хлапета тренират в „Локо” и интересът сякаш се увеличава. Още 8 треньори работят с подрастващите. Илия Пендов води старша и младша възраст. Мирослав Гавазов е с децата 2007/2008 г. Във Футбол 11 е Живко Маминов, Футбол 9 – Цветан Петров, Футбол 7 – Йордан Петров, най-малките от Футбол 5 са за Тодор Баланов и Владимир Русев. С вратарите от всички възрасти и представителния отбор работи Даниел Захариев.

С подновяването на подготовката в ДЮШ ръководството на клуба се срещна с всички треньори, за да кажат от какви пособия и екипировка имат нужда. Всичко заявено ще бъде получено в следващите дни. Президентът на клуба Владимир Русев е договорил с кметовете на Долна Оряховица и Първомайци отборите от Школата да ползват новите изкуствени терени в двете населени места. „Захарни заводи” поддържат перфектно своя терен и той се ползва и от мъжкия отбор за тренировки. Три пъти седмично тренирахме и на стадион „Локомотив”, за което благодарим на хората от „Спортни имоти”. До дни се надяваме и стадионът в Долна Оряховица да е готов за ползване. А дано догодина стане и новият тренировъчен терен в Горна Оряховица. Проблемът ни не е, че няма къде да тренираме, а че времето ни накъсява. Повечето момчета работят и тренираме след работа, но денят става кратък и скоро ще е тъмно в 18 часа. Но това са трудностите на аматьорите, трябва да се справим, обяснява Байчев.

В шестия кръг от първенството на стадион „Локомотив” ще се играе областно дерби с отбора на „Павликени”. Мачът отново ще е на осветление и отборът домакин разчита на своите фенове, които от мач на мач стават все повече. „Павликени” е близо до лидерите в класирането с две победи и три равенства. В отбора има няколко играчи, минали през „Локомотив” и те ще се хвърлят срещу нас. Ще бъде сериозен сблъсък и заради натрупаната умора – три мача за една седмица са много. Ще опитаме да възстановим момчетата, най-уморените ще получат почивка. Байдаков очаква лекарско решение, като вероятно ще се подложи на операция заради менискуса и ще бъде вън от игра три-четири седмици, коментира Байчев.

Двубоят с „Павликени” е на 11 септември, събота от 19 часа. Входът е 3 лева, за деца под 14 години е безплатно. Междувременно „Локо” подобрява и качеството на директните предавания на срещите, за да могат феновете далеч от Горна Оряховица също да наблюдават любимците си. Продължава и продажбата на абонаментни карти.


Ключови думи
Марин Байчев Локомотив
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати