Събота, 04 Дек 2021
            
Свищов Спорт

Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите

  03.09.2021 20:25
Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите

Десетки колоездачи тръгнаха по маршрута Дунав Ултра, обединявайки лично предизвикателство с обща кауза - популяризиране на над 110 населени места по поречието на Дунав и Добруджа.

Силният вятър не спря 150 българи и румънци вело ентусиасти да се съберат заедно в гр. Видин за участие в събитието Дунав Ултра - Обратно при реката 2021.

На 3 септември, между 7:00 и 9:00 ч. всички велоентусиасти напуснаха старопрестолния град и стартираха своето приключение на колела по най-популярния веломаршрут в България Дунав Ултра.

За колоездачите това е едновременно спортно предизвикателство и начин да опознаят региона. Маршрутът е с обща дължина 740 км. и следва северната граница на страната, преминавайки по поречието на река Дунав, през Добруджа, завършвайки в района на с. Дуранкулак на Черно море.

Преходът е индивидуално предизвикателство за всички участници, обединени в каузата за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава маршрутът.

Тази година в кампанията се включиха редица общини с локални събития в подкрепа на Дунав Ултра.

Най-подготвените участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 740-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни.
Придвижването на най-бързите може да се следи наживо чрез специални GPS устройства на този линк: https://events.loggator.com/DunavUltra-2021

„Разбрах, че маршрутът преминава човек на 72 години и това ме амбицира да го направя и аз”, споделя най-възрастният ни участник тази година, Никола Габровски на 77 г. от Русе. Той започва да кара колело едва преди 2 години, но бързо се запалва по колоезденето. Страстта му започва в Природен парк „Русенски Лом”, а няколко години и 3 колела по-късно, е на стартовата линия на най-популярния маршрут на Балканите. Никола Габровски има за цел да мине маршрута до 5 дни, и се вълнува да опознае градовете и селата покрай Дунав.

Георги Илиев, който опознава маршрута като подкрепящ екип преди 2 години, тази година се включва с екип от 5-ма вело ентусиасти. Вдъхновен от историята на дядо си, който преминал маршрута пеша по времето на Втората световна война, Георги решава да се включи в приключението по р. Дунав с колело. Екипът има за цел да мине маршрута до 7 дни, а Беляновския въжен мост край едноименното село и Царството на водните лилии до с. Малък Преславец, са само малка част от забележителностите, които 5-те приключенци са набелязали да опознаят.

Създателят на “Дунав Ултра”, Борис Бегъмов, обърна внимание на тазгодишния изключително висок интерес към маршрута не само от страна на български и румънски участници, но и от страна на общини и партньорски обекти по поречието на Дунав. Локални събития организират в населени места в общините: Оряхово, Долна Митрополия,  Никопол, Белене, Две могили, Силистра и Генерал Тошево.
Потенциалът, който крие този регион и маршрутът, минаващ през него, вече не може да бъде пренебрегван.


Ключови думи
Дунав Ултра колоездене
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати