Сряда, 28 Сеп 2022
            
Лясковец Спорт

„Браун тим” и Община Лясковец организират първото в региона ученическо състезание по МТВ колоездене

  16.10.2020 14:28
„Браун тим” и Община Лясковец организират първото в региона ученическо състезание по МТВ колоездене

Първото по рода си състезание по планинско колоездене за ученици организира най-големият клуб по ориентиране в страната „Браун тим” със съдействието на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните на Община Лясковец. Състезанието е на 1 ноември, в Деня на будителите. Трасето е в околностите на  манастира „Св. св. Петър и Павел”. Могат да участват ученици от 1 до 12 клас, като ще бъдат разделени в 4 възрастови групи.

Желанието на организаторите е догодина състезанието да се превърне в областно, а след това и в национално. Но основната идея е да се масовизира колоезденето в България и най-вече да се научат децата на основни правила за безопасност. Затова и единственото задължително изискване е всички участници да бъдат с каски. Иначе няма значение какъв е велосипедът и каква е другата екипировка, но без каска няма да бъдат допускани до участие.

Има сериозен интерес към колоезденето у нас, макар и все още на аматьорско ниво. Масово обаче се кара без каска, а това е проблем. Това е първото, на което искаме да научим децата. А след това защо не и да ги привлечем и към състезателното каране, обясни един от организаторите – треньорът в „Браун тим” Калин Пенчев.

„Браун тим” е най-големият клуб по ориентиране в България и развива и трите му варианта – пешеходно, ски и колоориентиране. Клубът има над 70 картотекирани състезатели, от които 40 са деца. Във велосипедното ориентиране отборите на клуба са държавни шампиони в различните възрасти.

Състезанието на 1 ноември е за маунтбайк колоездене, така че е избрана пресечена местност в околностите на манастира. Обиколката е 4,5 км с 47 м денивелация. Старт-финалът е на поляната, използвана за паркинг при големите събори край манастира, а самото трасе е само по черни пътища. Първите две възрастови групи – от 1 до 4  и от 5 до 7 клас правят по една обиколка. Големите – от 8 до 10 и 11-12 клас ще направят по две. Началото е от 11 часа. Освен индивидуално награждаване, ще има и отборно класиране по училища. Няма такси за участие, всички деца са добре дошли, стига да имат каска и желание да покажат майсторството си.

Записването за участие ще се извършва on-line, до 29-ти октомври 2020 г. в няколко лесни стъпки на следния адрес: https://reg.tracksport.eu/e/mtb-school-2020


Ключови думи
колоездене състезание манастира Св. св. Петър и Павел Браун тим Калин Пенчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати