Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Общество

Започва преброяването на населението и жилищния фонд в България

  05.09.2021 07:13
Започва преброяването на населението и жилищния фонд в България

На 7 септември започва преброяването на населението и жилищния фонд в България, което ще се състои между 7 септември и 3 октомври 2021 г. От 0,00 часа на 7 септември до 24,00 часа на 17 септември  2021 г. ще се проведе преброяване на населението чрез попълване на електронна преброителна карта. Всеки човек, живеещ на територията на страната, ще може да преброи себе си и семейството си, като попълни онлайн преброителната карта на https://www.census2021.bg. Попълването на картата е бързо и лесно - необходими са само компютър, таблет или мобилен телефон, български документ за самоличност, ЕГН и валиден електронен адрес. С преброителната карта може да се запознаете предварително на следния адрес: https://census2021.bg/wp-content/uploads/2021/06/karta_jilishta_16str_obrazec.pdf.
След попълване на преброителната карта системата генерира универсален преброителен код, който лицата в едно жилище предоставят на преброителя при посещението му на адреса и с този код удостоверяват, че са преброени.
Преброяването с преброители и посещение на жилищата и домакинствата започва от 8,00 часа на 18 септември и е до 20,00 часа на 3 октомври.

Преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. се провежда във всички държави - членки на Европейския съюз. Най-голямото статистическо изследване ще събере и предостави качествена и съпоставима информация за броя, демографската структура и социално-икономическите характеристики на населението, от една страна, а от друга - за характеристиките на сградния фонд и за жилищните условия на домакинствата в страната.

Данните от преброяването се използват в процеса на вземане на решения и при разпределяне на финансиране в различни области като образование, здравеопазване, социална защита и други. Те са в основата на разработването на национални и регионални политики, което превръща преброяването в общонационална задача.


Ключови думи
Преброяване 2021
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати