Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховчани не искат да се броят, трудно върви Преброяване 2021 в цялата област

  05.10.2021 14:04
Горнооряховчани не искат да се броят, трудно върви Преброяване 2021 в цялата област

Бавно и мъчително върви Преброяване 2021 и е много вероятно да се наложи ново отлагане на крайния срок, който засега е 10 октомври.

Отказ за съдействие, дори брутално отношение към преброителите е основният проблем в момента, след като приключи електронното преброяване и преброителите тръгнаха по адреси. Това пък води до масови откази на преброители да участват и на практика общините са в непрекъснато търсене на заместници.

Към 28 септември в община Горна Оряховица напълно приключено, с отчетени кодове, е преброяването на 32,1% от населението и 23% от жилищата. Преброени са 6500 сгради, 8800 жилища и 13 500 души.

Ситуацията е малко по-добра в община Велико Търново, където са преброени 38% от хората и е още по-зле в малките общини на областта.

Изглежда напълно невъзможно преброителите да се справят с останалите 2/3 от работата за малко повече от 10 дни, при положение, че са останали за преброяване най-вече хората, които отказват да се включат в кампанията.

Как се промени само за 10 години нагласата на хората, които преди това са участвали съвсем добросъвестно в предишните преброявания? Вероятно първата причина е в тоталния срив на доверие към институциите. Но и бруталното промиване на мозъци чрез социалните мрежи, които насаждат единствено страхове от какво ли не – че ще ни откраднат личните данни, ще се окажем с кредити, ще ни ограбят и т.н. може би е дори по-важно.

Дори и на този ранен етап от преброяването обаче е ясно, че окончателните цифри ще бъдат стряскащи. Хората определено ги няма и действителността не отговаря на цифрите за населението, които се използват сега. От дотук събраните данни едно горнооряховско домакинство е средно от 1,5 души. Какво точно ще отчете Преброяване 2021 ще стане ясно неофициално до края на годината, догодина ще има и по-подробни разбивки.


Ключови думи
Преброяване 2021 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати