Четвъртък, 02 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Д-р Иван Иванов: Четвъртата ковид вълна – вълна на ниската здравна култура, само един от десетките пациенти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” е ваксиниран

  03.09.2021 11:20
Д-р Иван Иванов: Четвъртата ковид вълна – вълна на ниската здравна култура, само един от десетките пациенти в МБАЛ „Св. Иван Рилски” е ваксиниран

Вълна от неосигурени, неваксинирани, с години неглижиращи здравето си заля МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Ниската здравна култура на тези пациенти е и основната причина за високата смъртност и поредната криза, съпътстваща ковид пандемията, смята управителят на Болницата в Горна Оряховица д-р Иван Иванов.

Над 60 човека с COVID-19 са лекувани в Болницата тази седмица, сред които и 4 деца. От тях само един е ваксиниран и това е болнична лаборантка. Четири отделения са превърнати в ковид сектори – Инфекциозно, Първо и Второ вътрешно, Детско. Отделно е Интензивното, където са средно дневно по 10-11 души при максимум от 12 пациенти. В битката с болестта са заделени максималния брой легла и специалисти, които болницата може да осигури. Починалите никак не са малко, само за една нощ преди седмица загубиха живота си 4 души. Сред жертвите има и млади хора на по 40 години.

Вълната започна с гастарбайтерите, които още пълнят отделенията. Масово болните са неосигурени и неваксинирани. Най-лошото е, че те са с много сериозни хронични заболявания, които не са лекувани с години. Затова казвам, че това са хора с ниска здравна култура. Те не просто не са си дали труд да разберат какви са опасностите от новата за тях болест, не са разбрали и какъв е смисълът от ваксинирането, но те от години живеят без да разбират, че трябва да лекуват хроничните си заболявания – хипертония, диабет и т.н., които сами по себе си са достатъчно опасни и без COVID. И в резултат имаме тази поредна здравна криза, коментира д-р Иванов.

Лабораторните изследвания показват, че Делта вариантът преобладава това лято и сред горнооряховските пациенти. Според лекарите тестовете като че ли пропускат малко повече този вариант и има немалко пациенти с ясно изразена клинична картина и показания от рентгеновите снимки като за COVID, но с отрицателни тестове. Медиците вече имат достатъчно опит да разпознават заболяването, но без доказателство с тест, болницата не получава заплащане за лекуването му.

На практика обаче Болницата и без това не може да усвои COVID парите, които получава, заради промени в методиката за начисляването им. Парите идват редовно, но част от тях се връщат заради новите правила. В началото се даваха еднакви пари за всеки, който е имал досег с болен – независимо дали е работил един ден или цял месец в рискова среда. Тогава се създаде напрежение и здравните власти измислиха нов метод, който да отчита реално изработеното време в ковид среда. Само че сега се появява нов проблем и на практика парите не могат да стигнат до хората. Което, естествено, води до демотивация. Като се прибави и умората, натрупана от вече година и половина работа в екстремални условия, проблемът с персонала става наистина много сериозен. Може и да е  направена с добри намерения, но промяната в методиката доведе до повече проблеми. Вероятно не трябваше да се променят правилата в разгара на нова вълна, коментира д-р Иванов. Болницата се опитва да компенсира със собствени средства ощетените, но това не е дългосрочно решение на проблема.


Ключови думи
COVID-19 д-р Иван Иванов МБАЛ "Св. Иван Рилски"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати