Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Общинският кризисен щаб в Горна Оряховица заседава във връзка с нарастващия брой заболели от ковид и ускоряване на ваксинационния процес

  19.08.2021 17:22
Общинският кризисен щаб в Горна Оряховица заседава във връзка с нарастващия брой заболели от ковид и ускоряване на ваксинационния процес

Общинският кризисен щаб в Горна Оряховица проведе заседание във връзка с нарастващия брой заболели от ковид, както и по повод писма на Министъра на здравеопазването и Областният управител за ускоряване на ваксинационния процес. На срещата присъстваха и кметовете на населените места от общината, както и управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов.
В писмото си здравният министър призовава кметовете на общини да създадат нужната организация за ваксиниране на населението във всички населени места.
Има много хора и основно възрастни, които по една или друга причина или без причина не искат да се ваксинират. Не разбирам този отказ, тъй като на тях са им правени не една и две ваксинации през живота им и това няма да е първата им ваксина. До момента няма измислено ефективно лекарство за лечението на тази епидемия и не е очаква скоро да се измисли такова, затова единственото което върши работа това е ваксинацията. Ваксината предпазва от смърт, дори и една доза да е направена от дадена ваксина, тя предпазва човека ако се разболее да не се стигне до летален край, увери д-р Иван Иванов.
В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от началото на пандемията до сега са преминали над 1000 пациенти с ковид, като 13 - 14 % от постъпилите са починали в болницата, а голяма част от тях са възрастни хора над 70 години. При тази инфекция няма специфично лечение. След постъпване в болницата се провежда лечение, което предпазва от усложнение, провежда се поддържаща терапия, но специфично лекарство или антибиотик, което да премахне този вирус няма, каза още д-р Иванов и допълни, че нито един от починалите не е бил ваксиниран.
Само тази нощ в горнооряховската болница са починали двама пациенти с ковид. Хората с хронични заболявания са с по-намален имунитет и по-податливи на тази инфекция. Рискът да се разболеят и да се стигне до фатален край е по-голям, отколкото при младите хора, колкото и сега да се пише, че се засягат повече млади. Младите хора го преболедуват по-леко, но при възрастните хора не стоят така нещата, затова апелът ми е да се ваксинират, подчерта д-р Иван Иванов. Хората с автоимунни заболявания имат още по голямо основание да се ваксинират, тъй като общият им имунитет е намален. Разбира се трябва да се направи консултация с лекар, но това са най-рисковите контингенти, допълни още управителят на болницата. В здравното заведение има създадена организация за ваксиниране, има ваксинационен център и екипи, а РЗИ контролират процеса по места.
Всеки кмет познава хората в своето населено място. Разчитаме на вас да разговаряте се тях и да им обясните, че за тях е важно да си направят ваксина. Ние се ангажираме да осигурим мобилен екип, ако в дадено населено място се съберат повече желаещи, но те нямат възможност да отидат да се ваксинират, заяви кметът на Общината инж. Добромир Добрев.
До края на август ще се събират заявките от населените места, а в началото на септември ще се направи и график за ваксинирането.


Ключови думи
общински кризисен щаб Горна Оряховица ваксинация
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати