Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

В Горна Оряховица заседава Общинският кризисен щаб

  12.08.2021 14:13
В Горна Оряховица заседава Общинският кризисен щаб

Заседание във връзка с превенцията за намаляване на риска от възникване на пожари проведе Общинският кризисен щаб в Горна Оряховица. Срещата бе председателствана от заместник-кмета Григор Минков и е по повод писмо на Областния управител за предприемане на всички необходими мерки по координация между институциите за предотвратяване на възникването на пожари. На заседанието присъстваха секретарят на Общинския кризисен щаб и експерт при управление на кризи и Гражданска защита инж. Димитър Йовчев, ст. инспектор Валери Великов – началник група „Противопожарен контрол“ при РС ПБЗН, гл. инспектор Мариан Лонгинов – началник на РУ – Горна Оряховица, инж. Мила Стоянова –директор на ТП ДГС – Горна Оряховица.
Обстановката в община Горна Оряховица към момента е нормална. Няма възникнали пожари в стърнища или горски масиви. Земеделските производители са инструктиране за забраната за палене на стърнища, проведени са срещи с кметовете на населените места, с ловните сдружения, Горското стопанство. Поддържаме връзка с полицията, както и с ДФ „Земеделие“ за оказване на съдействие при евентуално установяване на запалени стърнища, локализиране на мястото и бързи действия за залавяне на извършителите, информира ст. инспектор Валери Великов. Жътвата премина нормално, без инциденти. Работим много по превенцията за предпазване от възникване на пожари. Имаме готовност за бързи и адекватни действия, каза още той.
По превенцията срещу пожарите активно работят и от Районното управление. Направени са много срещи с кметовете на населените места, правят се ежедневни обходи, проведени са необходимите инструктажи, имаме добра координация с колегите и е създадена организация за действие при евентуално създаване на ситуация от възникване на пожар, каза гл. инспектор Мариан Лонгинов.
ТП ДГС – Горна Оряховица е оборудвано с противопожарен автомобил, има гасачески групи по населените места, горските стражари са оборудвани с пръскачки, проведени са извънредни инструктажи с всички, съобщи инж. Мила Стоянова. Тя добави, че се разчита много на ловните дружинки - ако забележат огън, да подадат своевременно сигнал, за да се реагира бързо и адекватно. Ние разчитаме много на горските стражари, тъй като те познават добре пътищата в горите, както и водоизточниците, които се намират близо до района, допълни ст. инспектор Валери Великов.
Участниците в срещата апелираха към всички да не се допуска палене на огън, да се спазват всички противопожарни мерки, а при евентуално забелязване на пожар веднага да се сигнализира.


Ключови думи
Общински кризисен щаб горски пожари Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати