Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество Свищов

Свищовлии честваха 144 г. свобода

  28.06.2021 15:40
Свищовлии честваха 144 г. свобода

На 27 юни 2021 г., в местността „Паметниците“ край Свищов, признателните свищовлии и гости на града почетоха паметта на руските, финландските и румънските войни и на българските опълченци, загубили живота си при десанта на река Дунав, от където преди 144 г. започва победоносният поход към освобождението на България.

В деня на честването, Община Свищов беше организирала празнична програма. В храма „Св. Троица“ беше отслужен молебен за благополучието на Свищов. Тържествената част започна пред мраморните обелиски в местността „Паметниците“. Програмата включваше изпълнения на децата от ДГ „Васил Левски“ и ДГ „Радост“. Отец Михаил от свищовска духовна епархия отслужи панихида за успокоение душите на героите. Под командването на 55-ти Инженерен полк – Белене се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на загиналите войни.

Гости бяха зам.-областният управител на Велико Търново Станислав Николов, дипломатическото аташе на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев, кметове на общини и кметства, председатели на общински съвети и др. Венец беше изпратен от министър-председателя на България Стефан Янев.

След приключването на церемонията официални лица, начело с кмета на Свищов Генчо Генчев, положиха цветя и на останалите знакови паметници в мемориалния парк.

Празничният 27 юни продължи с концерт-церемония под надслов „Героите на Свищов – в миналото и днес“. В нея участие взеха ПБХ „Янко Мустаков“ с диригент Елизабет Людмилова и ПФА „Мизия“ от гр. Търговище. Кметът на града удостои с почетната награда „За граждански заслуги“ граждани с особен принос в ситуацията на извънредно положение, в каквато се намираше страната ни през отминалата година.


Ключови думи
освобождение Свищов Генчо Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати