Понеделник, 27 Сеп 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

„Демократична България” предлага заплащането на болниците да става на база дейност, а не на клинични пътеки

  28.06.2021 10:41
„Демократична България” предлага заплащането на болниците да става на база дейност, а не на клинични пътеки

Огромни суми изтичат през системата за здравеопазване, а тя остава неефективна и българите са с най-ниска продължителност на живота в Европа. На това трябва да се сложи край, казва Людмила Илиева, която е втора в листата на „Демократична България” за Великотърновска област.

„Демократична България” изцяло приема разширената дефиниция на Световната здравна организация (СЗО) на понятието „здраве“ като „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг“. И това прави темата здравеопазване една от най-важните в нашата програма, добавя още Людмила Илиева.

Какво е положението сега?

Системата на здравеопазване в България е болна и функционира далеч от нивото на останалите държави от ЕС. 10 млрд. лева се харчат годишно за здравеопазване в България. От тях около 5.5 млрд. лева – през здравните осигуровки на българските граждани и поне 4.5 млрд. лв. – извън официалните осигурителни канали, извадени от джоба на всеки един български гражданин. Тези средства се разходват неефективно, без да създават качествена услуга.

Основният източник на финансиране на здравеопазването е НЗОК, която понастоящем работи повече като поделение на Министерството на финансите, отколкото като независима публична институция, макар че формално се отчита пред Народното събрание. Клиничните пътеки се използват като финансов инструмент за остойностяване на медицинската дейност, а не като алгоритми за качество при лечение на заболяванията. Налице е тежък дисбаланс и диспропорция в остойностяването на клиничните пътеки.

Здравната ни система, и най-вече тази на детското здравеопазване, към момента не дава адекватни решения, когато става дума за изпращане на пациенти за лечение в чужда страна. Кандидатстването през НЗОК е усложнено, времеемко и с неясен резултат и това кара хората често да се отказват да кандидатстват и да прибягват към платформи за дарения, за да финансират лечението на децата си.

В системата на здравеопазването има огромен, лесен за усвояване финансов ресурс. От здравеопазване се отклоняват поне по 4.5 млрд. лева всяка година от здравните вноски и доплащания, което прави по 643 лв. на година или почти по 2 лева на ден от всеки един български гражданин.

Какво предлага „Демократична България”?

Най-основното, което предлагаме е, промяна в начина на финансиране. Клиничните пътеки трябва да са алгоритъм, по който се лекува дадено заболяване, а не база за финансиране. Дейностите в здравните заведения ще се заплащат в пълния обем по фактури за извършената работа. Ще се отмени или силно ще се промени Наредбата за достъп, която позволява доплащане, пояснява Людмила Илиева.

Реформите в здравеопазването, предлагани от „Демократична България”, са на всички нива в системата. Основата е профилактика и промоция на физическо, дентално и психично здраве, включително и детското.

Подобряване на детското здравеопазване с фокус върху кадровото му обезпечаване, е основна тема в програмата. Включително изграждане на съвременна Национална детска болница, отговаряща на всички европейки стандарти. Разглежда се отделно темата за лечение на деца в чужбина, което трябва да стане по-бързо и по-достъпно. Предлага се приоритетно коригиране и намаление с до 80% на доплащането на лекарствените продукти за деца.

Тъй като самата аз виждам своята мисия в Парламента най-вече в защитата на жертвите на насилие и децата, съм особено съпричастна към темата за нова, модерна и ефективна Национална детска болница, казва Людмила Илиева.

Електронно здравеопазване е другата основна тема в програмата, с която е свързана и следващата - прозрачност при разходването на парите за здраве на всеки един български гражданин. Спиране на кражбите и злоупотребите в системата на здравеопазването.

НЗОК трябва да си върне първоначалната форма на управление и да престане да бъде нещо като подизпълнител на Министерството на финансите.

В средносрочен план ще се работи за включване на Частни здравноосигурителни фондове (ЧЗОФ) в системата на задължителното и допълнителното здравно осигуряване.

Необходим е правно-икономически и управленски анализ на всички държавни и общински болници, събрани в единен национален регистър, с оглед стратегическото им развитие в рамките на националната здравна карта, включително и смисленото им приватизиране.

Специално внимание се отделя на кадровото осигуряване и професионалното развитие на работещите в здравеопазването и преодоляването на регионалния дисбаланс по обезпеченост с медицински кадри.

Предлага се въвеждане на квалификационна степен „здравен асистент“ през ускорен обучителен курс и ясни отговорности, както и предвиждане на реализирането им в здравно-социалната система

Модернизацията на спешната помощ е основен стълб в програмата на „Демократична България”. Предлага се въвеждане на професия „парамедик” и създаване на ефективни парамедицински екипи. Интегрирането на медицински хеликоптери в процесите на оказване на спешна помощ и създаване на нужните логистични центрове ще позволи здравната помощ да стигне и до най-отдалечените места.

В областта на денталната медицина се предлага повишаване на процента за финансиране на зъболечението, както и пълно заплащане на услугата за тотално протезиране при обеззъбяване. Предвижда се въвеждане на допълнителна процедура в пакета дейности за дентално здраве за профилактика и лечение на парадонталните заболявания и техните късни последствия.

Мерките в сферата на лекарствата включват създаване на механизми, които да ограничат реекспорта на лекарства, особено скъпоструващи, които се покриват от обществени средства. Предлага се централизиране на търговете за лекарства, закупувани с публични средства с особен акцент върху скъпоструващи онколекарствата и лекарства за редки заболявания.

Въвеждане на публично-частни партньорства в разкриването на аптеки за отдалечените региони, както и поддържането на денонощни дежурства. По този начин ще се създадат стимули за разкриването на аптеки в населени места, в които няма.

Това са само малка част от предложенията на „Демократична България” за реформи в здравеопазването. Бързото и ефективното им въвеждане ще даде шанс на болната здравна система да започне своето възстановяване, смята Людмила Илиева.

„Демократична България” е под №23 в бюлетината, а Людмила Илиева е с преференциален номер 102.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Демократична България Людмила Илиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати