Сряда, 29 Дек 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Най-социалното село в България подкрепя Росица Димитрова

  17.06.2021 15:12
Най-социалното село в България подкрепя Росица Димитрова

Церова кория е най-социалното село в България, тук има осигурени много работни места и това е благодарение на Росица Димитрова, дългогодишен директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново.

Това заявиха жителите на великотърновското село, които се срещнаха и разговаряха с Димитрова, която е кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС. Местните жители, както и хората в цялата община отдавна са приели Димитрова, освен като висококвалифициран социален експерт, и като приятел и човек, който гори в работата си. Затова са убедени, че с качествата, които притежава и експертното си ниво, тя ще бъде изключително активна като депутат и ще работи за благото на най-уязвимите слоеве на обществото.

11 социални услуги има в населеното място и това е прецедент в страната. Дом за възрастни с умствена изостаналост, преходно жилище, ЦНСТ за лица с умствена изостаналост, ЦНСТ за лица с психични разстройства, четири нови центъра за грижа, нов център за социална рехабилитация и интеграция, Клуб на пенсионера и инвалида и Център за работа с деца и младежи са услугите в селото. Тук се намира и Държавната психиатрична болница. В Церова кория има и потребители на „Патронажна грижа +“ и „Патронажна грижа-3“, както и потребители по Закона за личната помощ, обясни Димитрова. В селото вече са построени новите къщи за 60 възрастни с умствена изостаналост и на центъра за грижа за 15 възрастни с невъзможност за самообслужване, като инвестицията в проекта е за над 2,7 милиона лева. По този проект е изграден и първият в България общински хоспис за 15 възрастни с невъзможност от самообслужване, който се намира във Велико Търново.

В Церова кория се получава ефектът чрез грижа за нуждаещите се да се увеличават и личните доходи на хората. Стимулирам такива форми, при които хора в пенсионна възраст са активни, да могат да работят, като получават заплата, помагайки на свои близки“, каза Димитрова. В новите къщи за възрастни с умствена изостаналост ще бъдат открити поне 45 нови работни места, отделно в Центъра за социална рехабилитация и интеграция ще има нови 12 служители, което означава, че в селото ще бъдат разкрити близо 60 нови работни места и сме ви благодарни за това, посочи кметът на Церова кория Христо Кунчев.

Нашата община е уникална не само с това, че правим щателен анализ, за да откликваме на реалните и обективни потребности на хората в региона, но с формите на социални услуги подкрепяме и много от жителите на други общини и цялата страна. Отличителното е, че не струпваме всички социални услуги само във Велико Търново, а използваме всеотдайността и готовността на хората от малките населени места, подкрепени от кметовете, за да създаваме и в тях социални услуги:, каза Димитрова. Този модел трябва да бъде доразвит, затова ще работя и като народен представител за неговото внедряване в цялата страна, ако спечеля доверието на хората на изборите на 11 юли, каза Росица Димитрова. В Церова кория Росица Димитрова се срещна и с Нина Русева, управител на Дома за възрастни, Преходното жилище и ЦНСТ за хора с умствена изостаналост и посети работилницата, в която потребителите на тези услуги творят истински произведения на изкуството. Подобни работилници, създадени по проект за социално предприемачество, има в още четири социални обект.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
ГЕРБ - СДС Росица Димитрова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати