Понеделник, 13 Сеп 2021
            
Горна Оряховица Други

143 мига от българската свободна история показва в изложба на пощенски картички полк. Петър Станчев в Горна Оряховица

  15.06.2021 14:21
143 мига от българската свободна история показва в изложба на пощенски картички полк. Петър Станчев в Горна Оряховица

143 мига от българската история представя чрез пощенски картички полк. Петър Станчев в Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Горна Оряховица. Изложбата е посветена на 143-та годишнина от Освобождението на България и разказва българската история чрез изкуството на картичката.

Преди няколко години полк. Петър Станчев представи в Клуба и друга своя колекция – банкноти от цял свят. С нея искал да покаже многообразието на света на своите внуци. Сега отново идеята дошла от децата – като прочел някои странни неща в учебниците на внуците, решил да им покаже историята и от друга гледна точка. Картичките са събирани в продължение на десетина – дванадесет години. Някои са му дадени от възрастни хора, които научили за хобито му, други са купувани в Интернет. В сбирката има много ценни експонати, като картичка още от времето на Източна Румелия, или пък първите юбилейни картички на Царство България.

143 картички – повечето пътували из България, а дори и по света, разказват последните 143 години от българската история. В училище историята често е натоварена с предразсъдъци. Нас ни учеха, че времето преди Девети септември е било много лошо, сега пък децата учат, че времето преди Десети ноември е било само лошо. А то времето нито е само лошо, нито е само хубаво. Хората са живели своя живот и при единия, и при другия строй. Имало е и хубаво, и лошо. Картичките са отражения на цялата тази многообразност на живота, каза Петър Станчев, представяйки изложбата си.

Първите, които я разгледаха, бяха учениците от историческия клуб на СУ „Георги Измирлиев”. Всяка от картичките е придружена с обяснителна бележка. Понякога надписа на гърба е по-ценен и от самата картинка, обяснява полк. Станчев и с удоволствие разказва на децата историята, стояща зад всяка картичка. Изложбата ще остане до края на седмицата в Клуба на запасните офицери, а от 10 до 16 часа посетителите ще могат да разчитат и на сладкодумните обяснения на собственика на колекцията.


Ключови думи
полк. Петър Станечв изложба пошенски картички
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати