Понеделник, 13 Сеп 2021
            
Горна Оряховица Общество

Паметна плоча напомня в Горна Оряховица за нейния най-голям въздушен ас

  15.06.2021 14:03
Паметна плоча напомня в Горна Оряховица за нейния най-голям въздушен ас

Паметна плоча на летеца Петър Бочев бе открита днес в Алеята на българския воин в Горна Оряховица. Възпоменателния знак е поставен от Общината по инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Откриването й беше поредното признание за въздушния ас, започнато от Никола Чолаков, който пръв припомни за подвига му и продължено от Почетния гражданин и краевед Мишо Михайлов. Първо беше обновено последното земно жилище на пилота, който почива в двора на църквата в Калтинец. След това една улица в квартал „Пролет” бе назована на името на Петър Бочев, а сега идва и откриването на паметната плоча, която намери място до възпоменателните знаци на воините от Горна Оряховица, загинали при служба след големите войни.

Петър Бочев е един от двамата въздушни асове наред със Стоян Стоянов. Само те двамата имат по 5 свалени вражески самолета. Поручик Бочев е най-резултатния пилот в историята на българската бойна авиация, като от 10 боя има 13 победи.
Паметната плоча бе открита от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и от председателя на общинската структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подп. Цветан Цветков.
Българският „ас на асовете“, както наричат поручик Петър Бочев е роден на 19 ноември 1920 г. в с. Крушето. Възпитаник на 61-ви випуск на Военното на Негово Величество Училище, което завършва с отличие.
Първата победа над американска летяща крепост е негова. На 1 август 1943 година по време на операция Приливна вълна Бочев заедно със своя „Месершмит Bf109 G-2“ излита срещу завръщащите се от бомбардиране на нефтените рафинерии край Плоещ американски бомбардировачи. Първи сваля самолет „B-24 Liberator“ над София. На 17 август същата година на церемония в двореца цар Борис III лично му връчва орден „За храброст“, като при награждаването му казва, че това е първият орден, който връчва с ръката си като монарх, връчените от него ордени на бойното поле през Първата световна война са били в качеството му на престолонаследник. За същата победа германското съюзническо командване награждава Петър Бочев със „Железен кръст ІІ клас с лента“.
На 23 ноември 1943 година води и най-големият въздушен бой в историята на българската авиация при Перник и Брезник. На 5 октомври подпоручик Бочев с 3/6 изтребителен орляк под командването на капитан Кръстю Атанасов излита с цел да разузнава моторизирана германска колона и артилерийски позиции по пътя Крива паланка – Куманово. Самолетът на Бочев е улучен, той успява да кацне, но последва взрив. Загива със смъртта на храбрите, ненавършил 25 години. Посмъртно е произведен в чин поручик. Петър Бочев е погребан в двора на църквата „Св. Иван Рилски“ в горнооряховския кв. „Калтинец“.

Пред паметната плоча на поручик Петър Бочев бяха поднесени цветя от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от СУ „Георги Измирлиев“, от земляци на въздушния ас от с. Крушето, от представители на политически партии, патриотични организации, граждани. В церемонията участваха и много ученици, които взеха своя урок по история и родолюбие.

Вечна да е паметта и святото дело на нашия съгражданин и герой летеца Петър Бочев. Дълбок поклон и пред нашия колега майор Валентин Терзиев, загинал наскоро при изпълнение на бойна задача в мирно време, каза в края на кратката церемония председателят на Съюза на запасните офицери подп. Цветан Цветков.


Ключови думи
Петър Бочев паметна плоча Съюз на запасните офицери
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати