Вторник, 18 Яну 2022
            
Велико Търново Общество

Великотърновският Ротаракт клуб организира Седмица на кръводаряването

  10.06.2021 09:42
Великотърновският Ротаракт клуб организира Седмица на кръводаряването

Ротаракт клуб - Велико Търново, организира Седмица на кръводаряването. Инициативата е под надслов „В кръвта ти е да спасяваш животи“, а целта й е да подпомогне дейността на Отделението по трансфузионна хематология (Кръвен център) при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, като се запълни необходимия резерв.

Отделението по трансфузионна хематология е единственият кръвен център в област Велико Търново, който обслужва пациенти от всички 10 общини.

Кръводаряването е хуманен жест, при който ползите са не само за бенефициентите, а и за дарителите, които получават безплатно изследване на кръвта, посочват младите ротарианци. Дарената кръв се изследва за хепатит В и С, спин и сифилис. По желание на кръводарителите, те могат да получат резултатите от проведеното изследване на кръвта. Редовното кръводаряване води до намаляване риска от инфаркти и рак, а също и до подобряване на психическото благосъстояние. На всеки дарител му се полагат два дни отпуск, както и подкрепяща закуска.

Желаещите да дарят кръв трябва да отговарят на следните условия: да са на възраст между 18 и 60 години и напълно здрави; да са с тегло над 50 кг.; да не са употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди дарението; да не са дарявали кръв в предходните 60 дни.

Лица с поставена първа доза на ваксини за COVID-19 не могат да даряват кръв. 28 дни след поставянето на втората доза, може да се осъществи дарението.

28 дена е и срокът, след изтичането на който лицата, прекарали COVID-19, могат да дарят кръв. Кръводаряването се осъществява след провеждането на медицински преглед и при спазване на всички противоепидемични мерки. Желаещите да дарят кръв, трябва да бъдат отпочинали и закусили преди даряването.

Инициативата „В кръвта ти е да спасяваш животи” на Ротаракт клуб - Велико Търново, ще се проведе в периода от 14 до 18 юни в отделението по Трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, гр. Велико Търново, в интервала между 8.00 ч. и 13.00 ч.

14 юни е избран за начало на кампанията, защото на този ден се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

В условията на пандемията от COVID-19, лечението на пациенти с рековалесцентна плазма набира все по-голяма популярност. В кръвната плазма се съдържат антитела, които организмът произвежда срещу новия коронавирус. Един дарител дарява между 400 мл. и 600 мл. кръвна плазма, което се разделя на 2/3 дози, с които може да се помогне на до трима пациенти. Желаещите да дарят кръвна плазма трябва да са прекарали COVID-19 и да не са се ваксинирали. Даряването на кръвна плазма по метода на плазмоферезата, може да се осъществи в: София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. Желаещите да дарят кръвна плазма, която да бъде използвана за лечението на пациенти с COVID-19, могат да дарят кръв и в Кръвния център във Велико Търново, която след това ще бъде изпратена в Плевен за изследване и където плазмата ще бъде отделена от кръвта. Всеки, който желае да дари кръв, с оглед извличането на кръвната плазма от нея, може да го направи на 15-ти юни (вторник) или 17-ти юни (четвъртък).

От Ротаракт клуб - Велико Търново приканват всички желаещи и отговарящи на условията да се включат в инициативата по кръводаряване, защото даряването на кръв, спасява човешки живот.


Ключови думи
Ротаракт клуб - Велико Търново кръводаряване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати