Вторник, 28 Дек 2021
            
Култура Лясковец

Рекорден брой рисунки участваха в лясковския конкурс „Фолклорните традиции в моя роден край“

  10.06.2021 09:26
Рекорден брой рисунки участваха в лясковския конкурс „Фолклорните традиции в моя роден край“

Трето издание записа лясковският конкурс за ученическа рисунка, посветен на българските традиции. В него имаха възможност да се включат ученици от първи до дванадесети клас, като по статут нямаше ограничения и специални изисквания за жанра, използваните техники и размера на рисунките.

Целта на изявата е утвърждаване на фолклорните традиции и специфични обичаи в ценностната система на учениците, приобщаване към местните традиционни празници, запознаване с богатството на българския бит, фолклор и култура. Надпреварата се организира от Община Лясковец, подпомогната от Областна администрация - Велико Търново, и макар в година на ограничения и електронно обучение, в третото издание бяха събрани рекорден брой творби.

В миналите две издания за съревнованието се включиха 150 рисунки през първата и 112 творби през втората година. Този път в Общинска администрация Лясковец за участие постъпиха 170 красиви произведения, дело на деца от 7- до 19-годишна възраст.

Възпитаниците на общо 16 училища и два Центъра за подкрепа на личностното развитие показаха знания за традициите, празниците, обичаите и ритуалите, които са характерни за родния им край. Повечето от творбите носят заглавия, с които децата назовават празниците и обичаите, които са изобразили – „Зарезан“, „Гроздобер“, „Лазарки“, „Цветница“, „Великден“, „Гергьовден“, „Еньовден“, „Молитва за дъжд – ритуал „Пеперуда“, „Кукери“, „Мъжко хоро“, „Нестинари“, „Коледари“ и много други.

Конкурсът по статут е областен, но тази година, освен от общините във Великотърновска област, се включиха и деца от Котел и Разград. Ученици от 10 общини показаха своето майсторство върху белия лист. Освен от домакинстващата община Лясковец, в съревнованието участваха и художници от общините Горна Оряховица, Велико Търново, Елена, Златарица, Павликени, Полски Тръмбеш и Стражица. С най-много рисунки се изявиха възпитаниците на ОУ „Иван Вазов“, гр. Г. Оряховица и СУ „Максим Райкович“ гр. Лясковец – по 43 на брой.

Жури с председател представител на Областна администрация Цанко Стефанов и членове от общинска администрация Лясковец, оцени произведенията на децата в трите възрастови групи. В най-малката възрастова група 1-4 клас комисията трябваше да избере най-добрите от общо 93 рисунки. Във втората възрастова група 5-8 клас се надпреварваха 65 творби, а най-малко бяха рисунките на големите ученици от 9-12 клас – 12 на брой.

Победител при най-малките е Данислав Пъдарев от четвърти клас на СУ „Емилиян Станев“, В. Търново, който е на първо място. Второто и третото място заслужиха третокласничките Никол Захариева и Мартина Крачунова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Г. Оряховица. Поощрения бяха дадени на четвъртокласничката Девора Найденова от СУ „Емилиян Станев“ и на Йоана Йорданова от втори клас на горнооряховското ОУ „Ив. Вазов“.

При средношколците изборът на комисията беше най-труден. Отличието заслужи възпитаничката на еленското СУ „Иван Момчилов“ Йоанна Костадинова от шести клас. Второ място си поделят две момичета от пети клас на СУ „Максим Райкович“, гр. Лясковец - Стела Колева и Александрина Стоянчева, които дори имат обща тема на творбите си - „Кукери“. На трета позиция е рисунката на Ивета Попхристова – шестокласничка в СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Г. Оряховица. И в тази възрастова група оценяващите решиха да дадат две поощрения – те са за петокласничката Йоана Димитрова от лясковската гимназия и за момиче от осми клас на СУ „Ем. Станев“ – Татяна Ганчева.

 Призовите места в голямата възрастова група бяха заети безапелационно от трима ученици, възпитаници на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, В. Търново. На първо място бе класирана творба приложно изкуство, дело на единадесетокласничката Никол Трайкова. Второ място грабна Васил Василев от десети клас, а трето място заслужи абитуриентката Мартина Караджова, която участва и печели награди и в предходните издания на конкурса.

По статут се присъждат и Специална награда на областния управител и Специална награда на кмета на Община Лясковец. Носителите на тези най-престижни отличия тази година са за две девойки от единадесети клас – Виктория Костова и Кремена Савакова.

Всички призьори получиха грамоти и награди в деня на откриването на изложбата с най-добрите творби, участвали в конкурса. Наградите на победителите в различните възрастови групи, както и Специалната награда на кмета на Община Лясковец бяха връчени на децата от д-р Гецова, която ги поздрави, почерпи ги с лакомства и се снима с тях и творбите им за спомен. Гост на церемонията по награждаването беше и заместник-областният управител Станислав Николов, който също приветства младите художници и връчи Специалната награда на областния управител.

Тази година изложбата, поради нарасналия брой произведения, беше подредена във фоайето на лясковското читалище, а не както традиционно в Музея на градинарството и ще може да бъде видяна от лясковчани в следващите няколко дни.      


Ключови думи
конкурс рисунка традиции Лясковец д-р Ивелина Гецова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати