Неделя, 02 Яну 2022
            
Култура Лясковец

Комедията „Сводници“ на козаревския театър разсмя лясковчани в навечерието на Петровден

  28.06.2021 21:25
Комедията „Сводници“ на козаревския театър разсмя лясковчани в навечерието на Петровден

Театрална трупа „Парашкев Парашкевов“ при козаревското читалище „Земеделец-1899“ представи пред публиката на Лясковец своята най-нова пиеса. С комедията бе зарадвана обществеността в Лясковец по повод празника на града. В навечерието на Петровден театралите от козаревската трупа изиграха с много майсторство „Сводници“ на Иво Сиромахов и за пореден път заслужиха аплодисментите на любителите на театралното изкуство.

Постановката бе гледана при засилен интерес от страна на лясковчани и успя да създаде изключително бодро настроение вечерта преди празничния им ден. Аплодисментите на публиката, цветя, торта и признание получиха гостуващите актьори, както и личната подкрепа на кмета д-р Гецова в залата.

Това е последната постановка от многото творби на трупата, която актьорите създадоха за новия творчески сезон. Съставът има цял куп пиеси и още повече отличия, но с младия постановчик Йордан Сираков работи втори сезон. Негово дело са сценографията на пиесата, както и визията на афишите на „Сводници“. Новото театрално бижу в културния календар на Общината е една сатирична ситуационна комедия, чийто сюжет се върти около младо семейство, което решава да отвори агенция за запознанства под името „Ромео и Жулиета” и от първия ден започват интересните им приключения с желаещите да срещнат любовта. Пред съвременните сватовници няма граници в постигането на целите, а оттук се раждат и множеството недоразумения и комични ситуации, в които героите попадат. В тази пиеса няма главен герой - всички 13 персонажа са основни. Зад кулисите твори и помощен персонал, и така всички заедно, запалени от ентусиазма на своя режисьор, направиха и невъзможното през ковидгодината, за да зарадват своите почитатели, представяйки премиерата през месец май. Премиерният спектакъл на пиесата се състоя на козаревска сцена, а поради големия зрителски интерес и въведените епидемични мерки, постановката се игра в два поредни дни.

Комедията е подготвена с 25 репетиции и стана факт, благодарение на безусловната вече 15-годишна подкрепа на д-р Ралица Рашева – управител на Хотелски комплекс „Лесопарка“ гр. Лясковец, с подкрепата на кмета на Общината д-р Ивелина Гецова и инж. Банко Банков – неизменни партньори на читалището през годините.

За 12 поредна година козаревският театър стана част от избраните за участие състави на Театралните празници в град Хисаря – един много престижен форум на театрите, в който участват след селекция само най-добрите. Козаревската трупа със своите „Сводници“ имаше честта да открие празничната театрална седмица с вечерно представление, при пълен салон и бурни аплодисменти от страна на хисарската публика и с покана за повторно гостуване от страна на организаторите. Нашата трупа отново беше единственият любителски селски състав, станал част от традиционния театрален форум в курортния град. Плануваните участия през настоящата 2021 година за Националните прегледи в Кортен и Нова Загора са отменени от организаторите, но това не е пречка за ръководството на читалището да търси нови театрални предизвикателства за участие в прегледи, фестивали и конкурси, като например големият Международния театрален фестивал в град Самоков.


Ключови думи
Лясковец Театър Козаревец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати