Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Областна администрация и НВУ продължават сътрудничеството си

  01.06.2021 10:32
Областна администрация и НВУ продължават сътрудничеството си

За мисията на Националния военен университет „Васил Левски“ и Българската армия, за последствията от прекратяването на наборната служба и от 30-те години реформи, заради които от армията са си тръгнали качествени офицери, говориха началникът на Военния университет бриг. ген. Иван Маламов и областният управител Георги Гугучков. На първата си среща двамата дискутираха важността от това да бъдат поддържани традициите, както и за значението на военното образование.

„Г-н бриг. ген. Маламов, Националният военен университет е емблема на Велико Търново и съжалявам, че обективни причини ми попречиха този разговор с Вас да е първият от поредицата срещи, които започнах с ръководители на институции в града“, каза областният управител Георги Гугучков, който е възпитаник на Военния университет.

„Националният военен университет ще бъде основна обучителна институция за Българската армия. Ние ще подготвяме всички, които преминават през програмата за доброволния резерв. Сержантският колеж е при нас, имаме Център за следдипломна квалификация и амбициите ми са да възстановим мащаба на Военния университет. С всяка година се увеличават кандидатите за курсанти и все повече млади хора идват във Военния университет напълно осъзнати. Тази година на приемната комисия всички кандидати знаеха каква специалност искат да учат“, каза бриг. ген. Маламов и призна, че неговата лична кауза е издигането на престижа и авторитета на военната професия.

„Военният университет е особена институция, защото тук се изграждат кадри не само за Българската армия, а и за държавата. Не е лесно да си курсант, но след обучението, младите хора си тръгват достойни българи“, каза още бриг. ген. Маламов. Той разказа на областния управител и за програмата на Министерството на образованието и науката „История и традиции на Българската армия“. Програмата стана факт след проведеното миналата година едноседмично военно обучение на ученици от Велико Търново. 300 деца от цялата страна вече са заявили желанието си да преминат курса, който следва изцяло режима на курсантите.

Съдействие за установяване собствеността на пътната отсечка, която тръгва от КПП Север и свързва Военния университет с полигона в Беляковец, поиска от областния управител бриг. ген. Маламов. Пътят има нужда от спешен ремонт, но ремонтът не може да започне, докато не е ясна собствеността. Георги Гугучков прие поканата на бриг. ген. Маламов да гостува в Националния военен университет и да разгледа базата, в която е учил.

 


Ключови думи
Георги Гугучков Иван Маламов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати