Петък, 27 Авг 2021
            
Горна Оряховица Други

Волейболната легенда Любо Ганев гостува на младите хора в Горна Оряховица

  25.05.2021 17:04
Волейболната легенда Любо Ганев гостува на младите хора в Горна Оряховица

Един от най-успешните български волейболисти за всички времена - Любо Ганев, който е и президент на волейболната федерация, беше поредният гост в поредицата „Цената на успеха”. Срещите с успели българи, които разказват как са изградили живота си, са по идея на Горнооряховския младежки парламент и се реализират с помощта на Община Горна Оряховица. Тази година поредицата е част от събитията, посветени на „Горна Оряховица – Европейски град на спорта”.

Заедно с Христо Илиев – отговорник за регион „Хемус” към Федерацията, Ганев първо посети спортната зала. След това се срещна с кмета инж. Добромир Добрев и млади хора от Горна Оряховица, сред които момичетата от волейболния клуб и представители на Младежкия парламент. В срещата участваха и председателят на ОбС Даниел Костадинов, зам. кметът със спортен ресор Стефчо Алипиев и директорът на ОП „Младежки дейности, спортни имоти и прояви” инж. Петя Богданова.

Любо Ганев се възползва от възможността да лобира за своя спорт и за горнооряховския клуб, който иска повече време за тренировки. Това пък стана повод двамата с кмета да обсъдят нуждата от нова спортна зала в Горна Оряховица. Без зала няма как да се развиват колективно спортове, а щом тук имате толкова много клубове, тя ви е необходима, каза волейболният президент. В момента се правят предпроектни проучвания и в същото време се търсят възможности за финансиране. Очевидно е, че няма да стане по европейски проект, ще търсим държавни средства, затова ще имаме нужда и от лобиране от всички федерации, каза кметът.

Целта ни е да подпомагаме клубовете, които работят добре. 20% от собствените приходи на Федерацията са за развитието на детски школи, защото няма големи спортни резултати без широка база и масов спорт, обясни Ганев. Всъщност нещата са много комплексни. Когато имаш пример и спортисти, които побеждават, се запалват повече деца. Когато имаш много деца, имаш и възможност да попаднеш на талант. След Европейското 2015 у нас се записаха с 20% повече деца да тренират. Затова е важно да имаш база и да правиш събития, сподели още Любо Ганев.

Той разказа на младите хора за своето начало в спорта. Бил много палав като дете и затова го записали в Спортното училище, за да канализират енергията му. До 10 клас обаче вървял много слабичък и никой не го вземал насериозно, докато не го забелязал треньорът Сашо Тодоров. Той го взел под крилото си и за една година височкият и тогава младеж стигнал до професионалния спорт. Спортът ме е направил човек. Затова искам да създам на днешните деца условията за спортуване, които аз съм имал. Сега изкушенията пред младите са много и е трудно да ги задържиш в залата, но ние сме длъжни да се постараем, каза още Ганев.

В спорта има много лишения, но веднъж като спечелиш някое състезание, виждаш, че си е заслужавало. Спортът ти изгражда и самочувствие, че можеш да се справиш с проблемите. Най-важното е винаги да се забавляваш с това, което правиш. Не да се отнасяш несериозно, а да ти доставя удоволствие. Аз съм си вадил хляба като спортист, но съм късметлия, че не съм го имал толкова като професия и задължение, а като любимо хоби и удоволствие. Така нещата се получават по-добре, сподели волейболният гигант.


Ключови думи
Любо Ганев Цената на успеха
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати