Събота, 01 Яну 2022
            
Политика

Димитър Николов: Парламентът стана заложник на политически и личен егоцентризъм

  22.05.2021 16:40
Димитър Николов: Парламентът стана заложник на политически и личен егоцентризъм

Единственото положително в краткия живот на 45-то Народно събрание е в това, че сравнително лесно ще се санират щетите от работата и решенията му.

Мнението е на Димитър Николов, който бе народен представител от ГЕРБ – СДС в 45-ия Парламент. Един от примерите, които Николов дава в подкрепа на тезата си, е работата по Изборния кодекс.  

Такъв документ като Изборен кодекс не се пише на коляно, камоли да се приема в един работен ден. Върху подобен закон трябва да се работи с месеци, да не кажа с години.

Само може да прогнозираме какво ще се случи на 11 юли и дали в момента сме готови за машинно гласуване. Ние, народните представители от Парламентарната група на ГЕРБ – СДС,  бяхме и сме за смесена система – във всяка секция да има машина за гласуване, но гражданите сами да избират как да подадат гласа си. Баща ми е на 73 г. Всички знаят, че е грамотен човек, но и до днес той изпитва ужас от подобни устройства, обясни Димитър Николов.  

По отношение на Закона за политическите партии в групата ни бяхме раздвоени за субсидията от 1 лв., казо още той. Аз като народен представител, издигнат и от гражданската квота на СДС, до голяма степен подкрепям становището на председателя на партията Румен Христов и смятам, че намаляването на субсидията щеше да означава откриване на процедура за концесия на политическите субекти и хвърлянето им в обятията на олигархични кръгове и местни феодали. Защото всички знаем колко струва провеждането на една кампания, пък било и на строго локално ниво, наемането на офиси, инвестирането в хора... Безплатен обяд няма. Безплатно е само сиренето в капана за мишки, смята Димитър Николов.

Той не подмина и темата с опитите за разформироване на КПКОНПИ и Специализирания съд. Тези опити ме навеждат на мисълта, че предназначението и задачата на част от новите партии в 45-я Парламент бе да обслужат определени олигархични кръгове. Шоуто на Мая несполучливо се опита да засенчи шоуто на Слави. Анкетната й комисия за ревизия се превърна в пълен фарс, е оценката на Димитър Николов.

Професионалният път на Димитър Николов е свързан с журналистиката и издателската дейност. От позицията на човек с над 25-годишен опит в сферата Николов коментира:

Всички знаем, че фалшивите новини са основен инструмент в хибридните войни. Но сградата на Парламента не може да се превръща в бойно поле. В момента обществените нагласи се обработват с фалшиви новини. Никой не говори за важните решения, от които се нуждае държавата.

Димитър Николов направи кратка рекапитулация на някои от решенията на предишния кабинет и съотнасянето им към решенията на служебния. 

50-те лева в подкрепа на пенсионерите, за които правителството на Борисов бе системно осмивано, се оказаха едно от най-неотложните решения. В Народното събрание се вдигна гюрултия за Националния оперативен щаб от същите тези политици, които гориха маски по площадите. Оказа се, че мярката 60 на 40 в подкрепа на бизнеса е работеща и ефективна, коментира Димитър Николов.

ГЕРБ е единствената политическа сила, която влезе в 45-то Народно събрание с готова концепция и ясна визия за управление. Неслучайно предложихме и кадрово обезпечен проект за кабинет. Респект към спортна икона като Антоанета Стефанова, но не се сещам да е управлявала клуб, федерация или министерство, за да дава заявка за председател на Министерския съвет. Продължавам да смятам, че и най-лошият редовно избран кабинет е по-добър вариант. Но за това е нужна политическа зрялост, а голяма част от новите партии в Народното събрание още не са изижявил пубертета си.

Най-големият губещ на последните избори – БСП, която върна мандата, също се промъкна в Министерския съвет през служебния вход, скривайки се зад гърба на президента Радев, сочи анализът на Димитър Николов.

След опростачването на националния ефир, на платформиге за социална комуникация, опростачването на Народното събрание ми дойде малко вповече. Езикът от улицата и площадите няма място в парламентарната зала. Наложи ми се да обогатявам речника си с нови изрази като „кльоцане“, който се оказа жаргонен в Северозападния край.  

Дали аз съм разочарован няма значение, защото не съм бил натоварен със свръхочаквания. Тъжното е, че със сигурност разочаровахме хората. А и в месеца, когато българският народ ще мисли за заслужен отдих и за удоволствието да гледа финалите на Европейското по футбол, ние отново ще го облъчваме с политическо говорене, признава Димитър Николов.

По думите му песимистичният сценарий е служебното управление да се запази до служебната победа на Радев.

Силно се надявам, че смисленият разговор за България все пак ще се състои, ще подтиснем политическия и личен егоцентризъм, ще отправим послания за подем и възстановяване, а не за мъст и реваншизъм, сподели още Димитър Николов.  


Ключови думи
Димитър Николов ГЕРБ - СДС
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати