Вторник, 28 Дек 2021
            
Политика

Димитър Николов с парламентарно питане за интермодалния терминал в Горна Оряховица

  06.08.2021 13:18
Димитър Николов с парламентарно питане за интермодалния терминал в Горна Оряховица

Въпрос към служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов зададе в рамките на днешния парламентарен контрол народният представител от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. Питането на Николов бе защо проектът за изграждане на Интермодален терминал в Горна Оряховица е изваден от последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост. То е своеобразно продължение на неформален разговор, проведен преди дни между Димитър Николов и Атанас Пеканов и в изпълнение на поетия от Николов ангажимент да лобира за изграждането на терминала.

Според Николов спирането на този важен за Северна България проект ще засили още повече различията в развитието на Северна и Южна България.

Изграждането и модернизирането на транспортна инфраструктура е структуроопределящо за развитието на бизнеса в Северен централен регион на планиране. При срещите ми през последните седмици в избирателния ми район, представители на бизнеса и местната власт са силно обезпокоени от факта, че в ревизирания План за възстановяване и усточийвост на България проектът „Преустройство и рехабилитация на ключови гарови комплекси изграждане на интермодален терминал - Горна Оряховица“ е преработен,  като е отпаднал обект „Изграждане на интермодален терминал в Горна Оряховица“, отразен в предишните версии, без да са посочени мотиви за това, каза от парламентарната трибуна Димитър Николов.

За постигане на балансирано развитие и намаляване на дисбаланса  между Северна и Южна България е необходимо да се развие сухопътният, железопътният и въздушният транспорт, като свързващо звено би бил интермодалният терминал в района на гр. Горна Оряховица. Мястото на терминала е стратегическо и засяга товаропотоци, идващи от север и от юг, като терминалът е разположен на възлово място (до най-голямата жп гара в Северна България и Коридор №9), каза Николов.

Изграждането на интермодален терминал в гр. Горна Оряховица би подобрило интермодалността на транспортните връзки на предприятията в района на Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец и Севлиево, както и бъдещият нов завод за електромобили в района на град Ловеч, допълни още народният представител. Николов посочи още, че на Летище Горна Оряховица има организирано митническо бюро, което ще позволи по-бързото въвеждане в терминала на услугата по митическо освобождаване на товарите.

Реализирането на проект за изграждане на интермодален терминал в гр. Горна Оряховица би допринесло за социалноикономическото развитие в региона чрез създаване на условия за изграждане на индустриални паркове и развитие на услугите, свързани с него, увеличаване на местните приходи, подобряване на екологичната обстановка, но най-вече разкриване на работни места и повишаване стандарта и качеството на живот в областта и региона. В съседство с бъдещия интермодален терминал, Община Горна Оряховица разработва проект за изграждане на индустриален парк, който е в напреднала фаза, вече има изготвен ПУП, разработва се концепция за парка. Най-големият работодател на територията на община Горна Оряховица – „Захарни заводи“, е заявил инвестиционно си намерение за изграждане и на частен индустриален парк.

Със спирането на реализацията на този важен за развитието на Северна България проект, ще се засилят още повече различията в развитието на Северна и Южна България, категоричен е Димитър Николов. Той настоя, че изваждането на терминала от Плана е ясен знак за потенциалните инвеститори за несигурност в средата и въздържане от инвестиции в района на Северна България като цяло.

Докога България ще се движи на две скорости – Северна и Южна България, попита Николов, и бе категоричен, че ще използва всички видове лостове, всяка една трибуна, докато проектът за интермодалния терминал не бъде върнат в Плана за възстановяване и развитие.


Ключови думи
Димитър николов ГЕРБ-СДС интермодален терминал
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати