Вторник, 17 Авг 2021
            
Горна Оряховица Спорт

С двама шампиони и един сребърен медалист „Локомотив” стана втори сред 60 отбора на Държавното по борба за деца

  17.05.2021 15:06
С двама шампиони и един сребърен медалист „Локомотив” стана втори сред 60 отбора на Държавното по борба за деца

Горнооряховският „Локомотив” зае второ място в Държавния лично-отборен шампионат по свободна борба за деца (4-6 клас). Горнооряховските състезатели добавиха два златни и един сребърен медал в клубната колекция.

Близо 300 млади борци от 60 клуба излязоха на тепиха в Ловеч, където се проведе шампионатът. „Локомотив” участва с 15 състезатели, повече от които дебютанти или с малък опит на големи първенства. Шампиони станаха Илиян Ангелов и Дениз Ахмедов, а Никола Стоянов остана на една точка от златото и е втори в своята категория.

В кат. 30 кг Илиян Ангелов, който беше трети на зимния шампионат, направи 5 безупречни срещи, за да стигне този път до златото. В първия кръг той се наложи с туш над Джан Ридванов от Исперих, последва туш и над Атанас Гендов от Елхово и технически туш над Християн Лазаров от СК „Симеон Щерев” (Сф). В полуфиналната среща Илиян отново постигна убедителна победа с технически туш над Божидар Кирилов от „Беласица Петрич”. На финала петокласникът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Горна Оряховица се наложи с 14:7 над Ангел Кирилов от „Беласица Петрич”.

За втори път тази година шампионска титла печели Дениз Ахмедов, който е един от най-малките в отбора. Дениз е 4 клас в СУ „Георги Измирлиев”, но встъпва в новата си възрастова група с два златни медала. Той тушира Жеко Алагенчев от Средец и Атанас Костадинов от „Беласица” в първите два кръга. На полуфинала отстрани с технически туш Ангел Какъров от „Черноморец” (Бургас) и имаше съпротива само на финала, където победи по точки Божидар Дамянов от Сандански.

Никола Стоянов беше на косъм от трети златен медал за „Локомотив” в кат. 59 кг. Той загуби финала си само с една точка разлика 9:10 от Георги Георгиев от Търговище, но преди това направи четири победи с туш. В първия кръг срещу Алиджан Рашид от Асеновград, след това над Светослав Цветанов от „Локомотив” (Пд) и Никола Събев от „Черноморец” (Бс), а на полуфинала тушира и Венелин Георгиев от „Беласица Цар Самуил”. Никола е шестокласник на СУ „Максим Райкович” в Лясковец и му предстои преминаване в нова възрастова група.

Много добре се сбори и Даниел Сидеров в кат. 47 кг, който направи две победи с туш над Денис Музафер от Паисиево и Кирил Тасев от Сандански. В третата среща обаче отстъпи по точки от Ивалин Иванов от Добрич и не можа да стигне до борбата за медалите. Даниел е ученик в 5 клас на СУ „Вичо Грънчаров” и ако запази този хъс в схватките, ще постигне по-сериозни успехи, смятат треньорите му.

В отборното класиране първото място безапелационно зае тимът на Сандански със 112 точки. Втори са борците на „Локомотив” (ГО) със 74 т, изпреварвайки с една точка отбора на Исперих.

Изключително сме щастливи от успехите на нашите момчета. Имахме три финала, от които спечелихме два, а в третия бяхме на косъм от успеха. С малко повече усилия и труд в залата, ще имаме и още по-добри постижения. Много сме доволни от всички – раздадоха се напълно и дадоха всичко от себе си, за да ни класират на второто място в отборното. Нашите шампиони направиха много зрели и тактически правилни борби. Никола и Даниел също се представиха отлично. При другите имаше повече напрежение и колебание, но това ще се преодолее с времето, коментираха треньорите Никола Ганев и Пламен Дончев.

Сезонът е почти към края си и предстои само мъжкото първенство в началото на юни. С трите медала от шампионата в Ловеч, отличията на „Локомотив” за 2021 г. стават 21. Това е рекорден успех в новата история на клуба. Поне от 20 години не е имало толкова успешна година за горнооряховската борба. Клубът има и пет национални състезатели в различни възрастови групи. Благодарим на всички училища и учители, с които работим. Благодарим и на Управителния съвет на клуба, и на неговия председател Цветан Зеленков, който и този път беше с нас в Ловеч. Получаваме тяхната подкрепа и се надяваме, че тепърва ще има с какво да зарадваме спортните хора в Горна Оряховица, казаха още треньорите.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
борба Локомотив
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати