Сряда, 29 Дек 2021
            
Горна Оряховица Избори 2021

Инициативен комитет връща блясъка на най-старата църква в Горна Оряховица

  30.03.2021 15:03
Инициативен комитет връща блясъка на най-старата църква в Горна Оряховица

Инициативен комитет поде каузата да върне блясъка на църквата „Св. Атанасий“ в Горна Оряховица.

Храмът е най-старият в града и единствен в България, който има аналогии с Арбанашките църкви, строени XVI-XVII в. Арбанашките църкви са паметник на културата с национално значение и, както и „Св. Атанасий“, са били в регион със статут , в който на християните по време на османското владичество не е забранявано да градят свои храмове.
Комитетът се сформира по идея на Димитър Николов, а за председател е поканен археологът проф. Хитко Вачев.

Именно от „Св. Атанасий“ започва научната кариера на проф. Вачев. Професорът, който е Почетен гражданин на Горна Оряховица, има значителен принос за развитието на културно-историческото наследство и музейното дело в региона и в страната.


Направените преди 3 десетилетия разкопки показват нещо изключително важно – че това е най-старата църква в Горна Оряховица. Тя е строена по време на османското владичество, когато за християните е било трудно. Храмът е бил техният дом, в който да опазят вярата, народността си, и същевременно е бил място за соцални контакти. „Св. Атанасий“ е невероятно красива църква, а ние като потомци на горнооряховчани, изградили този прекрасен храм, имаме моралното задължение да върнем блясъка му. Нито за миг не се поколебах да приема идеята на Димитър Николов и заставам плътно до него в реализирането й, коментира днес проф. Хитко Вачев. Той се ангажира лично да съдейства за подготвянето и подаването на документацията, с която да се кандидатства пред Дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет за финансиране на ремонтни дейности по храма.


Към днешна дата покривът му е в задоволително състояние, но фасадата е силно компрометирана. По думите на служещия в „Св. Атанасий“ отец Петър, налага се да бъде правен дренаж, за да не се пълни църквата с вода. От какви ремонти още се нуждае храмът ще преценят експерти, които също застават до Димитър Николов в каузата.


Първата стъпка вече е направена. Преди извество време разговарях с отец Петър и той ми сподели желанието си в двора на църквата да има чешма. Изказвам благодарности на фирма „Енчо Енчев – ЕТЕ“ в Долна Оряховица и нейния собственик, на колегата Петър Гайдаров и на всички, които по един или друг начин съдействат да спасим „Св. Атанасий“. Знаете – всяко пътуване започва с първата крачка. Днес ние направихме нашата първа малка крачка към голямата цел, сподели Димитър Николов.


Ключови думи
Св. Атанасий проф. Хитко Вачев Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати