Петък, 02 Юли 2021
            
Избори 2021

Юристът Андрей Маринов от Републиканци за България: Нуждата от промяна в управлението вече е неотложна

  29.03.2021 13:18
Юристът Андрей Маринов от Републиканци за България: Нуждата от промяна в управлението вече е неотложна

Намаляване на политическите квоти във ВСС и по-кратък мандат на главния прокурор предвиждат Републиканци за България, казва десетият в листата

 

Претендираме, че сме правова държава, но в реалността се вижда друго – човек не може да изрази публично политическите си убеждения, без да последва някакъв вид репресия. Такива наблюдения от настоящата предизборната кампания споделя 36-годишният великотърновски юрист Андрей Маринов, десети в листата на ПП „Републиканци за България“.

В 21 век, в 21 година, хората се плашат от реакциите на силните на деня, притесняват се за работата си, в случай, че изразят различно политическо убеждение, коментира юристът.

„В действителност виждаме, че подкрепата за нас, като кандидати за народни представители от Републиканци за България, е в пъти по-голяма от тази, която социолозите представят. Не коментирам тях, коментирам притесненията на хората да заявят позиции и да отстояват правото си на свободен избор. Или просто да споделят желанието си да дишат по-чист въздух“, обяснява Маринов. Той споделя, че в хода на предизборните срещи, вече лично се е натъкнал на няколко случая, в които хора, дръзнали да демонстрират политическите си пристрастия, са подложени на натиск от страна на местната администрация, който се оказва непосилен за тях. „Това е пагубно не само за демократичните ценности, но и е застрашително за едно от основните ни конституционни права. „И всичко това, за жалост, не е плод на политическата ми фантазия, а пример от живия живот“.

По думите на юриста нуждата от промяна в управлението вече е неизбежна. Както е неотложна и нуждата от въвеждане на електронно управление, за което от десетилетие само се говори. „Интересува ме как електронното управление да влезе максимално бързо в администрацията. Това е механизъм, който може коренно да измени административното обслужване към добро“, категоричен е юристът. Андрей Маринов е работил като експерт в дирекция „Добро управление“ към Министерски съвет, бил е процесуален представител на „Български пощи“ ЕАД, а в момента е юрист на столичния район "Средец". Планира отново да се установи в родния си град Велико Търново и с радост се присъедини към местната структура на Републиканци за България.

„В партията има политическата воля и човешкия капацитет, за да се въведе реално електронно управление. За бизнеса и гражданите това означава пестене на време и на средства за такси, но също и минимален риск от корупционен натиск“, убеден е Андрей Маринов. Друга от мерките в управленската програма на Републиканци за България, която по думите му, е от изключителна полза, е ефективното въвеждане и на електронно правосъдие.

Намаляване на политическата квота във Висшия съдебен съвет и ефективното му разделяне на колегии, е друга от конкретните стъпки, предвидени в програмата на партията, които Маринов адмирира. Юристът напълно споделя убеждението на експертите в Републиканци за България, че парламентарната квота в съдийската колегия на ВСС трябва да бъде намалена до петима души, а прокурорската колегия да бъде редуцирана до четирима. Това ще гарантира спазването на принципа за съдийско самоуправление и ще ограничи възможността на изпълнителната власт да диктува обвинението. Необходимо е и ефективно разделяне на ВСС на колегии – една на съдии и друга на прокурори и следователи, както и отпадане на пленума на ВСС. Вместо него да се създаде общо събрание на двете колегии, което да решава единствено общи въпроси. По всички конкретни теми, включително и по кадровата политика и дисциплинарната отговорност на магистратите, да се произнася съответната колегия.

Кандидати за председатели на ВКС, ВАС и главен прокурор да се предлагат и избират от съответната колегия на ВСС, предвижда още програмата на партията, като изборът да е с квалифицирано мнозинство от 2/3 от членовете на съответната колегия.

Ролята на главния прокурор да бъде преосмислена, в унисон с най-добрите практики в Европа и с препоръките на Венецианската комисия, апелират Републиканци за България. „Предлагаме намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, без право на повторен мандат. Считаме, че длъжността на главния прокурор не зависи от провеждането на дадена политика или въвеждането на управленска програма, за да е нужно толкова дълго време за реализацията й“, обяснява юристът с впечатляващ стаж Андрей Маринов.

„В Републиканци за България“ сме също така и за закриване на специализираното наказателно правосъдие, тъй като то не е нищо повече от репресивен инструмент на силните на деня за разправа с политически им опоненти“, обяснява Андрей Маринов, който е десети в силната експертна листа на Републиканци за България.

ПП „Републиканци за България“ е с номер 21 в интегралната бюлетина, а преференциалният номер на Андрей Маринов е 110.


Ключови думи
Републиканци за България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати