Събота, 19 Юни 2021
            
Горна Оряховица Избори 2021

Кандидатът за народен представител Димитър Николов: Интермодалният терминал в Горна Оряховица ще повиши стандарта на живот в региона

  19.03.2021 13:37
Кандидатът за народен представител Димитър Николов: Интермодалният терминал в Горна Оряховица ще повиши стандарта на живот в региона

Ключовият за региона на Горна Оряховица терминал за интермодален транспорт влиза в етап на изпълнение от тази година. Държавата започва предпроектните проучвания и през 2025-а реализирането ще е факт. За цялостното му изграждане са предвидени 25 милиона лева.
„Терминалът е модерно съоръжение за бърз и ефективен комбиниран превоз, включващ допълване на логистиката на ЖП мрежата и връзките й с автомобилния транспорт. Този проект е важен не само за нашия регион, но и за цяла северна България, защото ще позволи на една от най-големите железопътни връзки да разгърне работата и функциите си в мащаб“, обясни кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново Димитър Николов по време на срещите си с жители на железничарския град, Лясковец и Долна Оряховица. Той допълни още, че така се постига не само повишаване на инвестициите, но също намаляване на трафика по републиканската пътна мрежа и на вредните емисии.
Николов припомни, че увеличаването на превозите на товари в жп транспорта чрез терминала ще съхрани много работни места и ще вдигне качеството на живот в града. „Ще се търсят и специалисти, които Горна Оряховица се надявам да може да предложи на пазара на труда, тъй като имаме достатъчно училища с технически профил“, заяви още кандидатът. Той поясни, че на площадката на терминала ще се извършват на ден стотици товаро-разтоварни дейности на контейнери, от вагон на тир и обратно, с маневриране на мобилни кранове и управление на специализирани техники. На площадката ще са обособени зони за временно съхранение на контейнери, на полуремаркета и ремаркета, хладилни и други контейнери. Ще са необходими и специалисти по комуникационна техника, тъй като терминалът ще е снабден с необходимите съобщителни връзки, видеонаблюдение и охрана на цялата територия.
Чрез подобряване на железопътните услуги ще се увеличи конкуренцията на транспортния пазар и националния и международния трафик на комбинирани превози. Така се изпълняват и едни от насоките на ЕС за развитие на екологичен транспорт, което е една от основните цели в програмата на ГЕРБ-СДС за модернизацията на БДЖ сектора.
Предстоящите инвестиции в Летище Горна Оряховица също ще имат важно значение за привличането на инвестиции и динамичното развитие на региона. Към момента аерогарата е лицензирана за обслужване на чартърни и карго полети. С концесията и развитието на летището ще бъде решен въпросът с удължаването на пистата, което е необходимо за разширяване на обема на превозите.
Димитър Николов изрази увереност, че след приключване концесията на Летище Горна Оряховица и завършването на АМ „Хемус“ регионът ще има всички качества да се нареди сред най-динамично развиващите в страната.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Димитър Николов Горна Оряховица интермодален терминал
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати