Неделя, 02 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Хиляди настояват за обезопасяване на Присовските завои

  27.01.2021 12:31
Хиляди настояват за обезопасяване на Присовските завои

Близо 5 хил. човека се включиха в подписка с искане за обезопасяване на Присовските завои. Днес, заради спазването на противоепидемичните мерки, само малка част от тях се събраха, за да поставят отново проблема и с надеждата той най-сетне да бъде чут и разрешен.


Участъкът се характеризира с изключително високо транспортно натоварване и е единствената връзка с Прохода на Републиката и Шипка, както е и основна връзка с посоките София, Русе и Варна през Южния пътен възел на Велико Търново. Той обаче е с лоши характеристики, които стават предпоставка за множество ПТП-та. Само за последните няколко месеца са станали 50 пътни произшествия.
Предстои подписката да бъде внесена в МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“, ще бъде изпратена лично до министър-председателя и в Народното събрание. От сформиран инициативен комитет, организирал подписката, предупреждават, че, не бъдат ли чути, имат готовност да затворят пътя, докато не се вземат мерки.  
Вече четвърта година сме лъгани. Никой не ни обръща внимание. Страх ни е да преминаваме през участъка, който е и международна връзка на Европа с Турция и Азия. Въпрос на късмет е дали ще минеш благополучно през Присовските завои, коментира Иван Георгиев от Дебелец,  който е сред първите, подкрепили подписката. Наричат Присовските завои Участък на смъртта. И с право. Той не е много голям – около 600-700 м., но докато чакаме обезопасяването, си отиват човешки животи, допълни Георгиев.


През 2017 г. по същото време бяхме тук. Обещаха, че ще се предприеме нещо, но към момента нищо не се случва. Докато се случи грандиозният проект, за който се говори, искаме обезопасяване с шумна маркировка, бягащи светлини, намаляне на скоростта. Международните шофьори най-вече трябва да бъдат принудени да карат по-бавно. Но хората донякъде не са виновни. Те карат на правата край Килифарево с 80-90 км/ч. и изведнъж се озовават в пропастта, защото са подведени. Да, има пътни знаци, но за съжаление сякаш само учебните автомобили ги спазват, каза и Даниел Маринов.
През 1985 г. направиха обходния път на Дебелец. С две платна с по 2 ленти във всяка посока. И какво се получава – някои се движат по него като по магистрала, със 110-120 км/ ч. И изведнъж идват няколко завоя с обратен вираж, продължи Георгиев. Искаме да бъдем забелязани, категоричен бе той.
Тук живеят хиляди души в 15 населени места, които всеки ден пътуват до Велико Търново със страх. Готови сме на ефективни стачни действия, отново предупредиха от инициативния комитет.


Ключови думи
Присовски завои обезопасяване
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати