Четвъртък, 15 Апр 2021
            
Други

Търси се решение на 30-годишния проблем с Присовските завои

  15.01.2021 11:01
Търси се решение на 30-годишния проблем с Присовските завои

46 пътнотранспортни произшествия, от които осем тежки с 11 ранени, са станали през последните две години в участъка от моста на Дълга лъка до обходния път за Дебелец, включващ и Присовските завои, сдобили се с печалното наименование „отсечката на смъртта”. Данните на сектор „Пътна полиция” към ОДМВР – Велико Търново потвърждават дългогодишната тенденция, определяща пътния участък като един от най-опасните в страната.
Близо 30 години проблемът с Присовските завои чака своето решение. Поредно писмо до Агенция „Пътна инфраструктура”, в което настоява за неговото решение, е изпратил преди дни кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. В него Панов, който е и председател на Националното сдружение на общините в България, описва незадоволителното състояние на участъка от главен път I-5 Русе – Стара Загора, км. 105+430 до км.107+800, представляващ южния вход към Велико Търново. Участъкът се характеризира с изключително високо транспортно натоварване и е единствената връзка с Прохода на Републиката и Шипка, както е и основна връзка с посоките София, Русе и Варна през Южния пътен възел от южната част на страната. Поради лошите пътни характеристики на пътя – криви с малък радиус, несъобразени напречни наклони, лоша видимост, теренно разположение в близост до река Янтра и др., преминаването на МПС е трудно и рисково, с ниска скорост и множество пътни произшествия.
За участъка са правени разработки за подобряване на пътнотранспортните характеристики и за увеличаване на пропускателната способност на пътя, но, за съжаление, не се е стигнало до окончателно решение. Кметът Даниел Панов за пореден път настоява да бъде предвиден вариант за извършване на необходимите проучвателни и проектантски работи и впоследствие да бъде осигурено финансиране за реализация на проекта.
Миналата година по това време жители на Велико Търново, Дебелец, Присово, Пчелище и Килифарево започнаха събирането на подписка за спешно решаване на един от най-големите проблеми с пътни участъци в региона. Те настояваха отговорните институции да предприемат действия за решаването му. Хората посочиха конкретните причини за многото катастрофи. Според тях водачите на по-големите автомобили, които карат от Южна България, навлизайки в усойния участък на Присовските завои влизат с висока скорост и бехзаберно не спазват пътните знаци. В последния момент се стресират от ситуацията, набиват спирачките и от там се стига до катастрофите. Протестиращите настояха за ново трасе и засилено полицейско присъствие. Недоволството от опасния участък назрява от години в региона, местните хора, освен, че събираха подписи, излизаха и на протести, но до момента резултат от исканията им няма.
От Областната дирекция на МВР нееднократно са заявявали, че за обезопасяването на района е направено много, при влошени метеорологични и пътно-транспортни условия има засилено полицейско присъствие, но проблемът е основно в безразсъдното поведение на водачите. В участъка е въведено ограничение на скоростта 40 километра. Усилени са металните и еластични огради, които не позволяват при катастрофа автомобилите да пропадат в крайпътното дере. Предупредителните знаци за опасност са като гора. Засега остава неизпълнено обещанието за шумяща маркировка в пътния участък.
Вече никой не помни колко са идейните проекти за изправяне на Присовските завои. Няколко министъра на регионалното развитие са запознати с казуса и обещават намесата си, но нищо конкретно няма като действия. През годините бяха провеждани много срещи между институциите, които също се оказаха безрезултатни. Един от последните мащабни проекти за завоите е от 2009 година. Първият план за нов възел тук пък е още от преди повече от двайсет години по времето на управлението на Иван Костов като премиер. Тогава държавата осигурява средства за дозавършване на Южния пътен възел и проектира нов, по-малък възел, който да се оформи с моста над реката и да фиксира новите подходи към промишлената зона и кв.„Чолаковци”, няколкото предприятия, включително завод „Терем-Ивайло”, Хлебозавода и Мелница „Търново”, и да оправи трасето между старата столица, Дебелец и Прохода на републиката. Проектът обаче остава само на книга, тъй като никой не се наема да осигури нужните около 20-25 млн. лв. Към момента не е ясно колко средства биха били необходими за реализацията на проект за пътния участък.


Ключови думи
Присовски завои
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати