Петък, 16 Апр 2021
            
Горна Оряховица Култура

По 30 читатели дневно са ползвали Библиотеката в Горна Оряховица през 2020 г.

  16.01.2021 09:22
По 30 читатели дневно са ползвали Библиотеката в Горна Оряховица през 2020 г.

Всеки горнооряховчанин е прочел по една книга през 2020 година. Би било хубаво, но не е точно така. 31 669 тома са дали през годината в Общинската библиотека, което е долу-горе по една книга на всеки жител на града. Те обаче са прочетени от по-малко от 5% от жителите на Горна Оряховица, които са активните ползватели на Библиотеката. През 2020 г. Общинската библиотека е имала 1557 читатели, от които 509 са деца и младежи под 14 години.
Малко или много са четящите хора в Горна Оряховица? За едни може би са малко, според други пък са дори изненадващо много. Статистиката показва, че ежедневно Библиотеката е била посещавана от поне 30 души. През 2020 г. са направени 11 614 посещения, при все ограниченията и дори временното затваряне през пролетта.
2020 г. беше трудна година за всички, така че Библиотеката не прави изключение. Работата в условията на строги мерки и карантина е изпитание и за библиотекари, и за читатели. На първо място усилията ни бяха насочени да създадем безопасна среда и за екипа, и за читателите ни. Беше съставен строг протокол за работа, за дезинфекция на хора, помещения и книги. В тази трудна ситуация ни помагаха и нашите читатели – понякога с добра дума и окуражаване, за което благодарим, споделя главният библиотекар Светла Гъркова.
Епидемия или не, но работата на Библиотеката е да предлага книги, така че и тази година големите усилия на горнооряховските библиотекари бяха насочени към осигуряване на нова литература. За поредна година Библиотеката успя да разработи и да защити проект по програмата на Министерството на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Участието в проекта изисква много задълбочено проучване от страна на библиотекарите на широк кръг издателства и предлаганата литература. Горнооряховската библиотека успя да защити максималната възможна сума – 11 968 лв., с които бяха закупени 1149 книги. От 2007 г., когато е спечелен първият проект към МК, Общинската библиотека е защитила проекти на обща стойност 35 355 лева и са закупени 3356 тома литература.
През 2020 г. са постъпили 1746 нови книги, като 1149 от тях са по проекта, финансиран от Министерството на културата, а 597 тома са дарени от издателства и от над 40 индивидуални дарители.
Така към 1 януари 2021 година в библиотечния фонд има 106 388 библиотечни документа.
95-годишната Цонка Иванова е най-възрастната читателка на библиотеката. Най-много книги през годината са прочели Недялка Ковачева, Кина Сиракова, Таня Стефанова, Николай Динев, Благовеста Павлова. При най-малките читатели до 10-годишна възраст най-много книги са прочели Ивелина Ангелова и Сияна Първева. При малко по-големите от 11 до 14 години най-активни читатели са били Елеонора Петкова и Кристия Кирилова.
Най-харесвани от малките читатели са били приказките на Слави Стоев „Лиско Лис и приятели…”, „Малкото паяче Отвратко” на Диана Алефт, „Приказки за крале, принцеси и ягодки” на Павел Матев, „Двете кралства” и трилогията „Феята от захарницата” на Катя Антонова.
По-големите деца са избирали най-често романите на Дейвид Уолмс, Анди Грифитс, на Джеф Кини за Дръндьо, на Таня Щевнер, Холи Блек, Елена Павлова.
Най-четените български автори сред по-зрелите читатели са Георги Господинов, Галина Златарева, Кармен Мишу, Токораз Исто, Радослав Гизгинджиев, Николай Пенчев, Донка Петрунова, Владимир Зарев, Лора Лазар, Нидал Алгафари, Елена Чамуркова, Димо Райков, Георги Тошев и Леа Коен.
От чуждите автори най-популярни са били Елена Феранте, Лусинда Райли, Дженифър Донъли, Харлан Коубън, Кен Фолет, Филипа Грегъри, Гийом Мюсо, Диана Габалдон, Елизабет Адлър, Даниел Стийл, Сюзан Филипс, Колийн Хувър, К. А. Тъкър, Изабел Алиенде, Елиф Шафак, Ю Несбьо, Юси Адлер – Улсен, Ерик Уайнър.
През 2020 г. продължи дългогодишното сътрудничество между Общинската библиотека и доброволците от „Наградата на херцога на Единбург” към ПГЕЕ „Ломоносов”. Тази година с библиотекарите работиха Преслав Георгиев и Десислава Събева, които всяка седмица правят ревюта на интересни и популярни книги на Фейсбук страницата на Библиотеката.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Библиотека Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати