Понеделник, 16 Май 2022
            
Общество Павликени

Кметът на Павликени и президент на НАЛАС е готов лично да се включи във възстановяването на пострадалите хърватски градове

  31.12.2020 15:33
Кметът на Павликени и президент на НАЛАС е готов лично да се включи във възстановяването на пострадалите хърватски градове

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, който е председател на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа – НАЛАС, изрази съболезнования на пострадалите от поредицата земетресения в Хърватия и декларира своята готовност лично да се включи в инженерните екипи за оценка на щетите.

„Като кмет, човек и професионалист, аз заявявам своята ангажираност и готовност да се включа лично в предложената от нашата държава експертна помощ за оценка на щетите от земетресението. Ще го направя със същата убеденост и отдаденост, с каквато го правих, заедно с моите съграждани, когато българските общини Харманли и Велико Търново бяха засегнати от природни бедствия “ – се казва в обръщението на Емануил Манолов от името на НАЛАС. Професионалният път на инж. Емануил Манолов е свързан със строителството. Той е възпитаник на ВИАС /сега УАСГ/, член е на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

„Скъпи приятели от Република Хърватска,

В тази новогодишна нощ всички ние ще бъдем заедно с вас в мислите и благопожеланията си. Изразявам своите и на всички мои колеги най-искрени съболезнования към семействата и близките на жертвите на природната стихия. Вярвам в силата на нашите балкански корени, в умението на властите да се справят с бедствието и да подкрепят всеки нуждаещ се.

В моменти като този, духът на солидарност на нашата организация – Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа НАЛАС - е насочена към всеки от Вас. Никой от нашите членове няма да остане сам в бедствието“ – казва в посланието си до членовете на организацията президентът на НАЛАС.

Пълният текст на обръщението е публикуван на сайта на НСОРБ https://www.namrb.org/balgarskite-obshtchini-podkrepiat-kolegite-si-ot-charvatiia

Българското правителство отпусна 100 000 евро в помощ на действията на хърватските власти за възстановяване на пострадалите райони. Външното ведомство заяви готовността на страната ни да подпомогне възстановяването на пострадали емблематични сгради, свързани с българската история.  Хърватия задейства механизма за гражданска защита на Европейския съюз, който предвижда солидарна подкрепа в зависимост от конкретната необходимост на бедстващата страна. България е готова да изпрати специализиран екип да спасение и реакция при земетресение в градска среда както и екипи от инженери, които да помогнат за оценка на щетите, за оценка на безопасността сградите.

Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа НАЛАС е учредена през 2001 г. на първия форум на градовете и регионите от Югоизточна Европа, организиран от Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа. Мрежата се създава под егидата на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа и Съвета на Европа. Националното сдружение на общините е сред учредителите на организацията.

Мрежата осъществява дейности, свързани с насърчаването на процесите на демократизацията и децентрализацията в Югоизточна Европа, в съответствие с принципите на Европейската харта за местно самоуправление. НАЛАС създава и партньорства между асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа, насърчаващи стабилността и сигурността в региона и допринасящи за процеса на европейска интеграция и разширяване на Европейския съюз.

Членове на НАЛАС са 14 асоциации на местните власти от следните държави от Югоизточна Европа: Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Република Северна Македония, Молдова, Република Сръбска, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватска (2 асоциации ) и Черна Гора. Те представляват над  9 000 местни власти, пряко избрани от над 80 милиона граждани.

Президент на НАЛАС за периода 2020-2021 г. e Емануил Манолов, кмет на община Павликени.

 

 


Ключови думи
Павликени Хърватска Емануил Манолов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати