Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Изготвят списъци с медици, които искат да се ваксинират срещу COVID-19

  07.12.2020 16:34
Изготвят списъци с медици, които искат да се ваксинират срещу COVID-19

До четвъртък всички директори на РЗИ в 6-те района, на които е разделена страната в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, трябва да изготвят списъците на първите желаещи медици да се ваксинират. След изготвянето на въпросните списъци директорите на шестте РЗИ ще се срещнат с колегите си от областите, за които отговарят, за да направят логистиката за мобилните екипи и техния брой.
Това стана ясно след проведена среща между здравния министър проф. Костадин Ангелов с директорите на Регионалните здравни инспекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Враца. Следващия понеделник ще бъде проведена друга срещу между министъра и директорите, на която ще бъдат уточнени спецификите на всеки отделен район.
До края на годината ще бъдат сключени договорите за доставка на специални фризери, в които ще се съхраняват ваксините. Такива фризери ще има за всяка РЗИ в страната. Към настоящия момент налични са фризери, в които да бъдат съхранени ваксините от първата доставка. Други малки хладилници ще бъдат на разположение на мобилните екипи, такива ще има и в местата, където ще става самото ваксиниране – в кабинетите на личните лекари например, болници, лекарски кабинети в училищата.  
Рано е да се говори за отваряне на всичко от 21 декември, коментира проф. Ангелов. Той мотивира думите си с факта, че важна за анализа дали настоящите мерки са ефикасни, е седмицата от 14 декември нататък. Но от 14 декември е възможно да бъдат отворени яслите и детските градини.
В зависимост от заболяемостта сме готови да ги отворим още от понеделник, 14 декември, коментира министърът.
Ако търговски обекти не спазват разпоредбите, следва затварянето им, предупреди проф. Ангелов. Само РЗИ – София е санкционирала 6 вериги.
Проф. Ангелов коментира и датата 28 март като ден за провеждане на парламентарните избори.
Повече от 2 месеца работи екип от Министерството на здравеопазването, под ръководтвото на вицепремиера Томислав Дончев, който има задачата да изработи логистиката на провеждането на изборите. Ще изработим всички изисквания за спазване на противоепидемичните мерки, обсъждат се всички възможни варианти, допълни проф. Ангелов. 

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
РЗИ проф. Костадин Ангелов списъци медици
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати