Понеделник, 10 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Пловдив гостува на Велико Търново с изложба, посветена на Европейска столица на културата

  05.11.2020 14:59
Пловдив гостува на Велико Търново с изложба, посветена на Европейска столица на културата

Шест години след избирането си за Европейска столица на културата, с изложба Пловдив припомня най-емоционалните и запомнящи се моменти от програмата през 2019 г. От 9 до 23 ноември експозицията ще гостува в историческата и духовна столица Велико Търново и може да бъде разгледана пред входа на Летния театър в парк „Марно поле“. По този начин всички граждани и гости на града ще имат възможност да се върнат към спомена за първата българска европейска столица на културата.
В ретроспекцията са включени кадри от откриващия спектакъл, фестивала на светлините за Деня на Европа, изложбата „Изкуство на свободата“ с парчета от Берлинската стена, мащабния спектакъл „Одисей“ на Драматичен театър, Пловдив, изложбата „Дим. Истории за тютюна“ и т.н. Богатата програма на Пловдив 2019 включваше повече 500 събития от всички жанрове и сфери на културата, насочени към най-разнообразна публика в града, региона, страната и чужбина.
Общо 26 пана представят в хронологичен ред малка част от акцентите в календара. Кадрите са уловили част от емоцията на фестивали, концерти, работилници, изложби, гостуващи продукции, които преобразиха Пловдив и изградиха международния му образ като динамичен културен център.
Ретроспекцията припомня момента, в който Пловдив бе избран за първата в България Европейска столица на културата. В процеса на подготовка за важната година на титлата, екипът и партньорите на проекта успяха да приобщят към програмата повече от 5 000 артисти и над 1000 културни организации.
Под мотото „Заедно“ Пловдив бе представен на десетки международни форуми и споделен от световни медии като CNN Travel, New York Post, Lonely Planet и др.
Изложбата е организирана от общинска фондация „Пловдив 2019“ и гостува на Велико Търново със съдействието на Дирекция "Култура, туризъм и международни дейности"  към Община Велико Търново.


Ключови думи
Пловдив Европейска столица на културата Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати