Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Община Велико Търново осигурява топъл обяд в домовете на хора от най-рисковите групи

  03.11.2020 14:28
Община Велико Търново осигурява топъл обяд в домовете на хора от най-рисковите групи

От началото на октомври Община Велико Търново стартира проект, по който хора от най-рисковите и уязвими групи получават всеки работен ден в домовете си безплатен топъл обяд. Обхванати са 60 потребители, които са затруднени да осигурят сами прехраната си поради бедност и продължителна социална изолация заради продължаващата извънредна епидемична обстановка. Проектът е с продължителност до 31 декември, а порциите се приготвят в базата на Домашен социален патронаж – Велико Търново.
Основните критерии за приоритетно включване на лица в програмата при запълнен капацитет са следните: ниски доходи, ниво на материални лишения и степен на ограничения или невъзможност на човек, самостоятелно или с подкрепата на неговите близки, за набавяне на приготвена храна.
Инициативата се реализира с финансиране по програма „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация - 2020“ на Агенция „Социално подпомагане“. През месеците май и юни по проекта на територията на общината са обхванати 210 потребители.
Хората, попадащи в обхвата на целевата група и отговарящи на посечените критерии могат да направят заявка за получаване на топъл обяд в Община Велико Търново на телефон: 062/619 220, всеки работен ден от 8:30 ч. до 12:30 ч. и от 13:00 ч. до 17:00 ч.
Целевите групи за включване в проекта са хора с ниски доходи под линията на бедност, за времето, в което са поставени под задължителна домашна изолация; уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами и нямат близки, а в условията на извънредната обстановка не са в състояние да си осигурят прехраната; хора, които поради възрастта си, трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.


Ключови думи
топъл обяд Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати