Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Ротарианците във Велико Търново отбелязват Световния ден за борба с полиомиелита 24 октомври

  24.10.2020 10:01
Ротарианците във Велико Търново отбелязват Световния ден за борба с полиомиелита 24 октомври

С изложба с пана пред Факултета по изобразително изкуство Ротари клуб – Велико Търново по традиция отбелязва Световния ден за борба с полиомиелита 24 октомври. Паната представят историята на кампанията на най-голямата хуманитарна организация Ротари Интернешънъл срещу тежкото заболяване, съдържат информация за болестта и кои са ключовите моменти от борбата на Ротари с полиомиелита.
Световно известни личности подкрепят Ротари в тази кауза и те също намират място на паната в центъра на Велико Търново. Сред тях са милиардерът Бил Гейтс, кинозвездата Джеки Чан, футболистът Франческо Тоти, певицата Анжелик Кижо и други.
Борбата за ликвидиране на полиомиелита в света е поставена като цел през 1978 г. от президента на Ротари Интернешънъл (РИ) Джеймс Бонар. През 1985 г. президентът на РИ Карлос Кансека конкретизира целта като ваксиниране на всяко дете по света срещу заболяването полиомиелит. През 1988 г. към идеята на Ротари за изкореняване на полиомиелита в целия свят се присъединяват Световната здравна организация, УНИЦЕФ и Американският център за контрол на заболяванията и превенция, и стартира инициативата за глобално изкореняване на полиомиелита. По-късно са привлечени фондацията на Бил и Мелинда Гейтс,правителства на развитите държави, големи банки и фирми, много филантропи. През 2012 г. 24 октомври е определен за Световен ден за борба с полиомиелита, след като е ликвидиран и в Индия.
От началото досега с помощта на Ротари и неговите партньори са набрани повече от 10 милиарда щатски долара - жизненоважно финансиране, за да бъдат ваксинирани над два милиарда деца в 122 държави с оралната полиомиелитна ваксина. В резултат на над 30-годишните усилия на Ротари Интернешънъл броят на случаите на полиомиелит е съкратен с 99,9 %, предотвратявайки пет милиона нови случая на детска парализа и 250 000 смъртни случая.


Ключови думи
Ротари клуб - Велико Търново Световен ден за борба с полиомиелита
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати