Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество Свищов

В Свищов отчетоха работата по проект за управление на риска

  19.10.2020 13:49
В Свищов отчетоха работата по проект за управление на риска

На 16 октомври 2020 г. от 11,00 ч. в Зала 1 на Община Свищов се проведе Заключителна пресконференция, във връзка с изпълнението на проект „Единни стандарти, повишена координация – обща сигурност“ ROBG 274.
Проектът, който е на обща стойност 989 404,57 евро, се реализира по програма “INTERREG V-A ROMANIA-BULGARIA” 2014-2020 г.“. Финансиран е от Европейския фонд за регионално развитие и съфинансиран от Националните бюджети на Румъния и България, както и от общинските бюджети на партньорите, които участват в проекта.
На пресконференцията, заедно с  екипите за изпълнение на проекта от двете страни, присъстваха също кметът на община Свищов Генчо Генчев и началникът на РСПБЗН – Свищов инж. Светлин Михайлов. Те споделиха удовлетворението си от реализирането на проекта и значението му за подобряване на качеството на съвместното управление на риска, сътрудничеството в трансграничната зона в областта на гражданската защита и повишаване ефективността на действията при случаи на природни бедствия и извънредни ситуации в района. Кметът Генчев и представителите на румънската страна изразиха желание да продължат доброто си партньорството и в следващия програмен период, като реализират и други съвместни проекти, изпълнени със съдържание и в полза на обществото.
С реализирането на проект „Единни стандарти, повишена координация – обща сигурност“ са изпълнени са следните основни дейности:
1.Доставено е оборудване за подобряване на дейността на Кризисния център в с. Овча Могила, което включва:

  • Лек автомобил 4х4 (4 + 1 места)  и  микробус 16+1 места - за превоз на доброволци и хора в бедствие;
  • Водоноска - 6 тонна;
  • Автовишка с височина 17м.;
  • Трактор с прикачен инвентар;
  • Мулчер с телескопично рамо за косене на трева и храсти;
  • Гребло за сняг - за  почистване при обилен снеговалеж и разчистване на улици, както и за разчистване при срутвания и аварии и бедствия;
  • Фургонно ремарке оборудвано със специфични пособия необходими при бедствия и аварии – термовизионна камера за откриване и спасяване на хора в задимени пространства, в мъгла и тъмната част на деня; дрон за видеозаснемане, за разузнаване и изясняване на обстановката при пожари и природни бедствия; преносим компютър с възможност за безжична връзка с термовизионна камера и камера от дрон за видеозаснемане; палатка –многоместна с три вертикални и 3 хоризонтални камери; моторни бензинови резачки за дърва и метал, буксирни стоманени въжета; пневматични повдигащи възглавници, разтегателни стълби, отводнителни помпи, дихателни апарати, генератор, специализирани пожарникарски инструменти за разкъртване и рязане, радиостанции, бинокли; мегафони пожарогасители, противогази.    
  • Професионална защитна екипировка: светлоотразяващи жилетки, пожарникарски дрехи, пожарникарски каски, светлодиодни фенери, спасителни жилетки, спортни екипи.
  • Доставка на комплект за обучение тип „Млад огнеборец“, с основни съоръжения за повишаване на противопожарната култура, вкл. аудиовизуално оборудване и информационни табло. За едновременно обучаване на 10 човека, за придобиване и усвояване на основни противопожарни навици и развиване на умения за работа с противопожарните средства и съоръжения и повишаване противопожарната култура;
  • Доставка на ново оборудване за нуждите на Кризисен център с. Овча Могила;

2.Разработване на съвместен план за действие за устойчивост, превенция, смекчаване на риска и кампании за повишаване на осведомеността на населението в трансграничната зона относно опасности и рискове;
3.Изготвени насоки за съвместен трансграничен подход за справяне с извънредни ситуации;
4.Проведено 10-дневно обучение на тема „Спешни ситуации, бедствия и гражданска защита“;
5.Създадена е официална интернет страница и онлайн платформа по проект „Единни стандарти, повишена координация – обща сигурност“ /USES/, ROBG274 по програма „Interreg V-A Romania-Bulgaria“ - https://usesbgro.eu/;
6.Изготвени и разпространени материали за информация и публичност на проекта.

Чрез доставеното оборудване и проведени обучения по проекта е осигурена висока степен на готовност за действия при необходимост от защита на населението в българо-румънския граничен район, като значително се допринася за намаляване на щетите, които биха възникнали при кризисни ситуации.


Ключови думи
Свищов INTERREG V-A ROMANIA-BULGARIA Овча могила
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати