Събота, 13 Мар 2021
            
Други Павликени

951 000 лева бяха инвестирани в ремонт на най-голямото училище в община Павликени

  11.10.2020 14:09
951 000 лева бяха инвестирани в ремонт на най-голямото училище в община Павликени

951 131 лева бяха инвестирани в ремонт на най-голямото училище СУ „Бачо Киро“ в община Павликени. Средствата са безвъзмездна финансова помощ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 по проект „Реконструкция, ремонт и оборудване на сградите на Средно училище „Бачо Киро“ град Павликени“ и 9 165 лева от Община Павликени за допълнителни дейности, които не са включени в проекта.
С тези средства са изпълнени мерки за енергийна ефективност – полагане на топлоизолация в подпокривно пространство и сутерен, подменена е част от вътрешната дограма, подменени са отоплителните тела. Извършено е почистване, изкърпване и боядисване на всички фасади на сградата на начален курс.
В сграда на среден курс, включваща столова и кухня, са извършени вътрешни ремонти – боядисани са стени и тавани, положени са нови и са възстановени компрометираните подови настилки. Подменени са осветителните тела с енергоспестяващи. Обособена е тоалетна за хора в неравностойно положение. Извършен е ремонт на кухнята и столовата – положена е външна топлоизолация, целият покрив е подменен с нов и е монтирана нова вентилационна инсталация.
В двора на училището са положени бетонови тротоарни плочи и бордюри.
Лентата на обекта тържествено прерязаха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, директорът на училището Петя Неделчева, директорът на ОД на ДФ „Земеделие“ Тодор Тодоров и управителят на фирмата-изпълнител на строителните дейности Росен Босев.
„Ние сме още една крачка по-близо до модерното образование, каквото заслужват младите хора на община Павликени. Нашите предци са създавали училища и са вградили в тях мечтите си и неповторимата жажда за развитие. Те са го завещали на поколенията с любов и със заръката да го развиват и пазят. С нашия проект постигаме именно тази родолюбива задача – да развиваме и надграждаме сградите на училищата в нашата община“, каза в официалното си слово кметът инж. Манолов и посочи, че проектът спомага за две от основните цели на Община Павликени – подобряването на учебната среда и ограничаването на вредните емисии CO2  в атмосферата чрез мерки за енергийна ефективност.
„Сбъдна се една наша мечта, чакана отдавна. Благодаря на хората, които помогнаха да се случи – Община Павликени, за политиката й ориентирана към образованието в лицето на инж. Емануил Манолов, на Общинския съвет. Получихме добра материална база, която отговаря на европейските стандарти“, каза директорът на училището Петя Неделчева.
Към присъстващите се обърна и директорът на ОД на ДФ „Земеделие“ Тодор Тодоров. „Държавата в последните години набляга сериозно на духовността, защото тя се кове в църквите и училищата, а инвестициите в тях през изминали програмен период са сериозни“, каза той.
Строително-монтажните дейности извърши ДЗЗД „Бачо Киро - 2019“  гр. София с управител Росен Босев. Строителен надзор на обекта осъществи фирма „ВЕДИПЕМА” ЕООД, гр. София, с управител инж. Мая Алексиева. Авторският надзор на проекта изпълни фирма „ПРОГРЕС ПЕРФЕКТ ДИЗАЙН” ЕООД, гр. София, с управител Шафик Алзбей. Консултантски услуги по управление и отчитане на проекта предостави фирма „Евроинвест 2016“ ЕООД, гр. София.


Ключови думи
СУ Бачо Киро Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати