Неделя, 14 Мар 2021
            
Велико Търново Темида

Председателят на ВТРС Младен Димитров запозна студенти от НВУ „Васил Левски“ с функциите на съдебната система

  07.10.2020 10:26
Председателят на ВТРС Младен Димитров запозна студенти от НВУ „Васил Левски“ с функциите на съдебната система

Студенти, изучаващи специалността „Национална и регионална сигурност“ в НВУ „Васил Левски“, посетиха Районен съд – Велико Търново. Четвъртокурсниците бяха водени от своя преподавател гл. ас. д-р Христина Братанова, а визитата им бе част от редовния стаж по специалността.
Младите хора имаха възможността да разгледат съдебна зала и да научат повече за провеждането на един съдебен процес. Те се срещнаха с административния ръководител - председател на ВТРС Младен Димитров, с който разговаряха за достъпа до класифицирана информация и работата с лични данни, както и за реда на образуване на наказателни, граждански и административни производства. Студентите имаха възможност да се запознаят с едно гражданско и едно наказателно дело, като интерес за тях предизвика наказателното производство, което бе за измама с дистрибуция на лекарства.
Въпросите на младите хора към председателя на Съда бяха свързани с изтичането на записи от специални разузнавателни средства, работата на вещите лица и случаите, които изискват назначаване на експертизи. Бъдещите специалисти по национална сигурност попитаха съдия Димитров за това как взема решения при постановяване на присъди и трябва ли според него да се върне смъртното наказание. Председателят на Съда успя да отговори на всички въпроси с примери от своята близо 20-годишна професионална практика на съдия.
В учебния план по специалността „Национална и регионална сигурност“ са включени дисциплини, даващи широк спектър от знания в областта на правно-политическите науки и органите за държавно управление и закономерностите на гражданско-военното сътрудничество. Студентите изучават дисциплини като „Въведение в гражданското и трудово право”, „Административно право”, „Основи на държавата и правото и гражданско-военни отношения”, „Международно хуманитарно право” и „Международно публично право”.


Ключови думи
ВТРС Младен Димитров НВУ д-р Христина Братанова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати