Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Велико Търново е във фокуса на голяма конференция за градско развитие

  02.10.2020 12:25
Велико Търново е във фокуса на голяма конференция за градско развитие

Новият облик на градовете и новите предизвикателства пред развитието им е тема на конференцията Urban Development Forum, организирана от „Градът Медия Груп“ в партньорство с Европейската инвестиционна банка. Във фокуса на форума е и Велико Търново – в откриващата сесия участваха вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова и кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов.
Именно един от най-мащабните урбанистични проекти в България за последните десетилетия -  изграждането на новия градски център на Старата столица, също е сред темите на конференцията. Даниел Панов представи концепцията и напредъка по процедурите, предшестващи реализацията й.
Панов подчерта, че за градове, които са успели да запазят множество стари сгради, е важно националните програми, като програмата за саниране, да станат достъпни и за собственици на частни сгради, които са обявени за паметници на културата. Това ще влее солиден финансов ресурс във възстановяването, консервацията и представянето на архитектурното наследство.
Даниел Панов направи и резюме за инвестициите със средства от Европейския съюз през периода 2007-2019-а година. За 12 години са обновени над 1 500 училища, детски градини, болници, културни, социални, административни и многофамилни жилищни сгради, над 50 паметника на културата са превърнати в туристически атракции. Повече от 17 млн. кв.м. паркове, зелени площи, детски площадки, пешеходни и велоалеи, тротоари и други елементи от обкръжаващата среда са изградени с европейски средства у нас и това са най-ясните примери за ефекта от европейската солидарност.
Във форума участват кметове, архитекти, урбанисти, инвеститори, строители, проектанти и представители на финансовия сектор.

 


Ключови думи
Даниел Панов градско развитие Лиляна Павлова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати