Събота, 13 Мар 2021
            
Елена Общество

Майстори на длетото обогатяват пантеона на войводите в Раювци

  28.09.2020 13:13
Майстори на длетото обогатяват пантеона на войводите в Раювци

С нови образи ще бъде попълнена Алеята на българските войводи в Раювци. На брега на язовир „Йовковци“ вече близо 2 седмици скулптори от България и Сърбия ваят от врачански варовик ликовете на предводители на хайдушки чети и революционери, дръзнали да поискат свобода за народа си. Към 22-та участника, сред които и една дама, тази година се присъединяват и 15 живописци, които също творят на място в еленското село.
Организатор на пленера по изкуство за трета година е Фондация „Звезди под звездите“. Фондацията има за цел запазване обичаите и традициите на българския народ, неговите култура, история, етнография, фолклор. Тя е в основата на изграждането на първия и единствен паметник на легендарния войвода Вълчан, който се извисява в цял ръст на най-високото място в Раювци. В непосредствена близост пък е параклисът, именуван на св. Петка Търновска. Мемориалния комплекс допълват Раювските камъни, издигнати по подобие на известният в цял свят Stonehenge - от огромни каменни късове, подредени в кръг. Наричат ги Раювски кромлех и от 2017 г. привличат хиляди туристи. Всички те се зачитат в издълбани в камъните послания на велики българи. Като думите на цар Борис III: „Като видиш порой, направи вада, да не залее целия бостан“.
Атанас Стоянов е скулпторът, който издълба над 4000 букви, знаци и символи от посланията заедно с езотеричните знаци върху отделен каменен блок. Стоянов е от Бургас, завършил е скулптура във Великотърновския университет, а от 20 години преподава в СУ „Кирил и Методий“ в морския град. Освен това е и еленски зет. И тази година не пропусна да се включи в пленера, като този път работи върху образа на Петлешков.
Никъде другаде в България не се провежда подобен симпозиум. В Плевен правят нещо подобно, но с по-малко участници и не са обединени от една тема. Закриването на пленера ще бъде на 1 октомври, анонсира Стоянов.
Част от ликовете на войводите, пресъздадени върху камъка, са вдъхновени от фотографии и литографии от 18 век, други са създадени на базата на запазените спомени на техни съвременници. Има и изключения обаче – като Боряна войвода, върху която работи Олга Йорданова от София.
Олга разказва, че за Боряна информация има само в две песни, но те описват делото й, не самата нея. Така че оставям камъкът да ме води, сподели Олга, която нарича Боряна войвода смела и достойна жена.
Пред същото предизвикателство е изправен и третокурсникът в Художествения факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ Дилян Ангелов. На него се паднала задачата на създаде Кера войвода. Дилян се включва за пръв път в пленера, но вече е разбрал, че ще научи много. Импровизирам в образа, защото за Кера няма информация. Знае се, че, за да отмъсти за убийството на годеника си, събира женска чета в Странджа, казва Дилян.
Капитан Петко войвода, Панайот Хитов, Филип Тотю, Жельо войвода, Индже войвода, Мирчо, Куман, Велко, Момчил, Донка, Румена войвода, Сидер войвода, Васил Петлешков, Георги Мамарчев... Това са само част от образите, които вече имат своето място в алеята в Раювци. Тази година се поставя и ново начало – на Алея на българските ханове. Първи в нея ще бъдат поставени скулптури на Крум и Омуртаг.
Идеята на организаторите е специфичната енергия в мемориалния комплекс да бъде подсилена още и още с образите на реално съществували исторически личности, за да могат посетителите да са горди, че са техни наследници.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Раювски кромлех Раювци войводи Вълчан войвода
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати