Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

Доброволци и огнеборци предотвратиха разрастването на пожар над село Раювци

  04.09.2020 10:57
Доброволци и огнеборци предотвратиха разрастването на пожар над село Раювци

Бързите действия на службите и на десетки доброволци предотвратиха преди два дни разрастването на пожар в землището на с. Средни колиби. Огънят тръгнал близо до село Раювци в просеката, над която минава въздушен 20-киловолтов електропровод, а причината е скъсване на един от проводниците. Искри от него запалили суха растителност и храсти, прекъснало и ел.захранването за три села в района.
Първи работещите в Раювски хан забелязали дима над гората и подали сигнал на 112. Организирали се бързо и с още местни хора първи пристигнали на мястото на пожара. От Районна служба „ПБЗН“ в Елена веднага изпратили два противопожарни автомобила с екипи, но просеката била непроходима за техниката. Въпрос на време било вятърът да прехвърли огъня към иглолистна гора от 380 дка.
Само гасенето на ръка можело да спре пламъците. В спасителните действия се включили още седем мъже от Доброволното формирование към Община Елена и петима служители от Горското стопанство в града. Всички те заедно с огнеборците и местните хора, само с гръбни пръскачки и тупалки, за пет часа успели да локализират пожара.
„Без помощта и съдействието на тези хора огънят можеше да стигне и до село Раювци. Почти до мръкване те бяха на терен, правиха обходи, гасиха въглени и тлеещи участъци. През цялата нощ остана екип от горското стопанство и от селото да наблюдава района. Оказа се, че на два пъти е имало възобновяване на огъня.
Благодаря на всички, които показаха един хубав пример как заедно можем да се включим и да помогнем при критични ситуации“, каза главен инспектор инж. Цветан Пенчев, началник на Районната противопожарна служба в Елена./ сн. Елена в събития и факти


Ключови думи
Раювци пожар доброволци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати