Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Други

С 4, 2 милиона лева ликвидират старото сметище в Горна Оряховица до края на годината

  20.09.2020 09:57
С 4, 2 милиона лева ликвидират старото сметище в Горна Оряховица до края на годината

Започва рекултивацията на старото сметище в Горна Оряховица и до края на годината трябва да приключи първият етап с обезвреждането на отпадъците. Биологичната рекултивация, която ще превърне сметището в ливада, ще продължи три години.
Старото сметище беше закрито през септември 2016 г., след като заработи новата регионална система за управление на отпадъците и шест общини от Великотърновска област започнаха да си извозват битовия боклук на новото депо в Шереметя. Задължение на тези Общини е да рекултивират площите на старите си сметища и Община Горна Оряховица е първата, която започва реално да изпълнява проекта.
4,2 милиона лева отпусна Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за проекта на Община Горна Оряховица, а тя ще участва и със собствени средства за биологичната рекултивация.
Процедурата за избор на изпълнител приключи още в началото на лятото. Избран бе консорциумът ДЗЗД „Бабенец 2019”, включващ „Юнайтед Пропърти Груп” ЕООД и „Валмекс” ЕООД. Офертата на консорциума е 4 247 397 лв. с ДДС, от които 4 168 659 лв. за техническа рекултивация и 77 738 лв. за биологична.
Техническата рекултивация включва изкопни дейности на стари отпадъци, предепониране, изграждане на газоотвеждаща система с 6 газови кладенеца, полагане на бентонитова геомембрана за хидроизолация, изграждане на канавки за повърхностно отводняване, доставка и полагане на хумусни земни маси.
След техническата, ще се направи и биологична рекултивация, която ще е за сметка на Общината. Ще се използват средствата, натрупаните през годините от отчисления, които Общината плаща към РИОСВ - Велико Търново по чл. 60 от Закона за управление на отпадъците. Самата биологична рекултивация ще се извърши в продължение на три години и включва доставяне на тревни смески, подготовка на почвата – култивиране, брануване и подравняване, поливане и косене на тревата.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
сметище регионално депо Шереметя
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати