Неделя, 14 Мар 2021
            
Други

Кметът на Свищов представи възможностите при изработването на новия План за интегрирано развитие на общината

  18.09.2020 17:01
Кметът на Свищов представи възможностите при изработването на новия План за интегрирано развитие на общината

На 18 септември в Свищов се проведе Годишното отчетно събрание на РСЗК „ДУНАВ-2000“ - гр. Свищов, на което по покана на Управителния съвет присъства и кметът на Общината Генчо Генчев. Пред земеделските кооператори Генчев представи възможностите, които се откриват пред тях с изработването на новия План за интегрирано развитие на община Свищов /ПИРО/.
Кметът обясни, че през новия програмен период на ОП „Региони в растеж“ 2021 – 2027 г., чрез реализиране на Плана за интегрирано развитие се дава възможност на редица икономически единици и таргет групи да разширят дейността си с партньорството на Общината като основен бенефициент. „Да застанем зад всеки един ваш проект, който да дава добавена стойност, да има социален и икономически ефект за населеното място. Да се дадат възможности за строителство, в полза на стартиращо производство, с което да се осигури откриване на работни места и заетост в населените места – това е възможност, която не бива да изпускате.“, с тези думи кметът Генчев се обърна към кооператорите и добави: „Ние ще настояваме за вашата подкрепа, за да може наистина да подредим един истински работещ Интегриран план, който да служи на хората. Всичко онова, което ви интересува като въпроси, можете да разчитате на нас и да получите отговор, защото сега е моментът да бъдете активни и да споделите с нас вашите представи за развитие на нашата община. Много е важно всеки от вас да покаже активност, без да се притеснявате, знаете, че ние винаги сме ви подкрепяли във вашите начинания, когато сте имали нужда от помощ. Включително и ние сме срещали вашата подкрепа, за което ви благодаря. Ние работим ръка за ръка“.
Председателят на ППОКЧС "Земеделец 93" – с. Козловец Тодор Тодоров сподели, че изтичащият програмен период 2014-2020 година е бил изключително несправедлив спрямо земеделските кооперации от община Свищов. „Участвахме, но не се класирахме поради факта, че не сме селска община и получихме с по 10 точки по-малко още със самия старт, при подаване на заявленията.“, каза той и даде пример със село Горна Студена, което граничи със село Караисен, но едното населено място е в градска община, а другото в селска. Кметът обясни, че съгласно условията на новия програмен период, община Свищов ще си партнира с община Полски Тръмбеш, като целта е да има интегриран подход между селска и градска община, които да правят общи проекти. Той поясни, че предстоят още много срещи, с цел да бъдат обхванати всички таргет групи по отношение на бизнес, производство, търговия и т. н. и да се консолидират възможно най-много идеи и предложения, касаещи икономическото развитие на населените места, на общината и въобще на региона. За финал той се обърна  към присъстващите с думите: „Бъдете активни, за да можем заедно да направим един силен, работещ стратегически документ и нашата община Свищов да продължи да се развива в новия програмен период 2021 – 2027 година“.


Ключови думи
Генчо Генчев РСЗК "Дунав 2000" Свищов земеделски кооперации
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати