Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Иван Момъков: Училищата в Писарево, Поликраище, Върбица и Драганово трябва да станат начални

  11.09.2020 11:24
Иван Момъков: Училищата в Писарево, Поликраище, Върбица и Драганово трябва да станат начални

Председателят на Постоянната комисия по образование към Общинския съвет в Горна Оряховица Иван Момъков продължава да отстоява своята кауза, че училищната мрежа в общината има нужда от основна реформа. След бурната пролет, в която той отнесе камара негативи покрай драмата с училището в Поликраище, Момъков предлага нова идея – училищата в Поликраище, Писарево, Драганово и Върбица да станат начални – от 1 до 4 клас.

Общинският съветник е директор на ОУ „Иван Вазов” и е най-големият радетел за реформи в образователната мрежа от години насам. Може да се каже, че Момъков загуби една битка тази година, след като министърът на образованието Красимир Вълчев се противопостави на закриването на училищата в Поликраище и Писарево. Но пък после спечели друга, след като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (прословутата КПКОНПИ на Цацаров) излезе с решение, че той е действал изцяло в интерес на общността след жалба срещу него за конфликт на интереси.

Няма да се откажа, това е каузата, заради която съм в местната власт. Тази година вече е късно да правим резки промени, но догодина категорично ще отстоявам позицията си, че тези училища трябва да станат начални. Абсурдно е да говорим за паралелки, в които има един шестокласник и петима петокласници или пък клас от цели двама седмокласници, които на всичко отгоре завършват с двойка. Това е имитация на образование и колкото и да ни е трудно, трябва да променим системата, категоричен е Иван Момъков.

Разговаряме с него веднага след едно разширено заседание на Комисията по образование, в което, освен общински съветници, участваха учители, директори, кметове. И на което се чуха много различни гласове, но общото мнение беше, че нещата не са добре и нещо трябва да се направи.

-Говорим за пари в началото на учебната година, бедно ли е българското училище?

-Всъщност въобще не става дума, че парите са малко. Моята теза е, че парите не се разпределят правилно и още по-малко пък справедливо. Целият проблем на България е такъв – не че няма пари, а че те се харчат неразумно и без стратегия за бъдещето. Училищата и детските градини в Горнооряховска община получават цели 40% от бюджета й. Това са близо 16,5 милиона лева годишно. Ако учебната мрежа беше истински оптимизирана, за което се говори от 12 години, с тези пари можеха да се направят прекрасни неща.

-При 16,5 милиона лева годишно, толкова ли са важни 100 000 лева дофинансиране за училищата с малко ученици?

-По-важно е, че средствата се разпределят несправедливо и се ощетяват едни за сметка на други. Пък и 100 000 лева за общинския бюджет никак не са малко, особено в кризисна година като тази, а и като следващата вероятно. С тези пари може да се направи нещо по-добро за горнооряховчани. Но нека ги оставим тези 100 000 лева. Те са само прашинка, всъщност несправедливостта във финансирането е много по-сериозна и от системата страдат по-големите и по-успешните училища. Пък и не става въпрос само за дофинансирането, а за милионите, които идват от държавния бюджет, но които също са наши пари и ние трябва да мислим как да ги използваме правилно, за да имаме добре образовани деца.

-Вие сте директор на успешно училище. Падна ви обвинението за конфликт на интереси, така че спокойно можем да говорим защо градските училища се чувстват ощетени?

-Училищата имат три източника за финансиране. Основно парите идват от държавния бюджет с единния стандарт, който в момента е 1932 лева за ученик от нашата община. Още в този момент малките училища имат преимущество, правят им се редица преференции, като презумпцията е да бъдат подкрепени, за да оцелеят. След това идва дофинансирането за недостигащи ученици от общинския бюджет, което гласуваме ние в момента. И третият източник е т.нар разпределение чрез формула, по което отново малките училища получават процент от общия бюджет за образование на общината. Не включвам в сметката собствените приходи от земи и наеми, с които разполагат училищата. Но, ако се съберат всички тези източници за учебната 2019/2020 година, излиза, че годишната издръжка на дете в Писарево е била над 8000 лева, в Поликраище – 6000, докато в Гимназията – най-голямото ни училище, 2000 лева.

-Обвиниха ви, че настройвате учителите от градските и селските училища един срещу друг, след като обявихте, че в най-малките училища получават най-много пари. Смятате ли всъщност, че по селата учителите работят по-малко, а получават повече?

-В никакъв случай не казвам, че колегите по селата работят по-малко или са по-лоши учители. Напълно съм наясно колко им е трудно и знам, че и магьосник да си не можеш да се справиш в такава система. Каквото и да казват, слетите паралелки, в които едновременно преподаваш на трети и четвърти или на пети и седми клас, са само имитация на образование. Там децата са събрани да не правят бели вкъщи, а не да учат. Затова не обвинявам колегите в несправяне. Обвинявам системата. Иначе е факт, че в Писарево средната брутна заплата на учителите е 1508 лв., в Поликраище е 1488 лв., а при нас е 1490 лв. Като в Писарево на един учител се падат 3 ученика, а на учител при нас - 13. Това означава четири пъти повече домашни, контролни и класни, нали така? Би трябвало да вземат по 6000 лева в този ред на мисли. Нямам нищо против заплатите на колегите в селата, но справедливо ли е спрямо учителите в големите училища, особено като съпоставим постигнатите резултати?!

-Покрай драмата с училището в Поликраище безброй пъти се повтори, че образованието е безценно. Това всъщност ще рече много, много скъпо…

-Май пак излишно много заговорихме за пари. Министърът, когато дойде в Поликраище, каза, че държавата няма да се скъпи за образование. И е прав. Образованието е това нещо, за което единствено си заслужава да харчиш много пари. Казали са го много по-богати хора от нас, които инвестират много в образование и наука. И ние не се скъпим, даваме всичко, което ни поискат. Но какво получаваме насреща? Пет от горнооряховските училища са в дъното на класацията между всички 58 в областта. И това не е само тази година, а е трайна тенденция. Така че не става въпрос за дофинансиране или не. Става въпрос за качество. От тези училища, които ще дофинансираме, само Първомайци показва реално качество, доказано в последните три години. Но, забележете, там има недостатъчно ученици, но няма слети паралелки.

Извън общинския център много добри резултати има и училището в Долна Оряховица. Резултатите от Националното външно оценяване в 7 клас по математика и български език подреждат училищата в Драганово, Върбица, Писарево и Поликраище между 45 и 57-мо място сред 58-те училища във Великотърновска област. Трябва да призная, че най-лоши са резултатите на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” на Гарата. Там деца има достатъчно, но в последните три години се върви рязко надолу като успеваемост и новият директор има сериозно изпитание пред себе си.

-Нов директор има и в Поликраище, където училището получи втори шанс. Доколко зависи от директора обаче?

-Аз вече казах, че не се съмнявам в професионализма на колегите. Но те са притиснати от обстоятелства, които не са в тяхна полза и не им позволяват да постигнат желаните резултати. Аз например съм убеден в качествата на Грета Новакова, която е директор в Писарево. Сигурен съм, че и тя, и колегите й наистина работят. Но резултати няма и точно това е проблемът. На външното по математика от тяхното училище са се явили двама седмокласника и те имат под 16 точки, което ще рече двойки.

А за Поликраище няма какво да кажа освен да пожелая успех на новия екип. Разбирам, че от осем човека педагогически състав петима са нови. Директорката е амбицирана да се докаже. Дано успеят. Виждам, че заявяват 40 ученици за новата учебна година, от които 10 първокласници. Това е по-добре от миналата година. Но има и притеснителни неща. От тези първокласници 4 са шестгодишни и още нямат документ, че са подготвени да постъпят в 1 клас. И по-лошо, те не са готови за училище, особено след половин година вкъщи заради коронавируса. Ако се действа по този начин – да се вземат малки деца, се обезкървява детската градина. В случая държавата няма да плати на детската градина за тези деца, но няма да даде пари и на училището. А ако настъпи криза с децата и в детската градина, това вече наистина ще е зле за селото. Така че аз бих предпочел да дофинансираме  първи клас само с 6 деца, но да не посягаме на детската градина. Но това си е воля на родителите и те решават как ще се обучават децата им. Все пак е проблем и за училището в перспектива, защото първокласниците за следващата година ще останат с 4 по-малко.

-И как цялата тази бъркотия от проблеми може да намери някакво решение?

-Аз от 2008 г. повтарям, че няма да се откажа да търся пътя за реформи в образованието. И сега предлагам да направим по-малката стъпка, като преобразуваме четирите проблемни основни училища в начални. Според анализите от 1 до 4 клас те все пак имат долу-горе достатъчно деца. Изключвам Писарево, където и този вариант изглежда невъзможен. Съгласен съм с колегата Йорданка Кушева, че сега не е време за остри завои. Учебната година е на прага ни. Но е време сериозно да се замислим какво правим с децата на общината и да вземем решение. Разберете, в момента тези деца не получават образование. Двойките на външното оценяване са от 60 до 100% и по български, и по математика. Ако продължаваме да си затваряме очите, ще отгледаме едно поколение от тотално неграмотни и социално изолирани млади хора, които в най-добрия случай ще намерят пътя си към Холандия и Германия. По този начин създаваме огромен проблем и за себе си, защото – харесва ли или не - това са хората, на които ще разчита нашата икономика.

Но нека завършим с едно от хубавите неща в нашата професия - започването на новата учебна година. Дано тя е успешна за всички ни и всички да сме удовлетворени от положените усилия. Честит празник, колеги. Добре дошли, деца.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Иван Момъков начални училища ОбС Поликраище Писарево
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати