Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

В Драганово правят общоселско събрание за водния проблем

  12.08.2020 11:26
В Драганово правят общоселско събрание за водния проблем

Общоселско събрание, на което да се обсъди водния проблем в селото, организира кметът на Драганово Светослав Иванов следващата седмица. Поканени са и представители на Общината и ВиК, които да запознаят драгановчани с направеното дотук и с възможностите за облекчаване на недостига на вода.

Цяло лято живеещите в по-високите райони на селото страдат от необявен воден режим. Вечер след 18 часа налягането пада, водата намалява, а на места напълно спира. Нито можем да пуснем пералня, нито да се изкъпем, обясняват драгановчани.

Миналата седмица кметът на селото е разпратил официални писма с искане за съдействие до ВиК „Йовковци”, областната управа, Общината в Горна Оряховица. Няколко дни екипи на ВиК правят обследване на мрежата в селото. Оказва се, че голяма авария няма. Отстранени са множество по-малки аварии. Към селото се подават в момента по 1200 куб. метра вода, което е повече от обичайното, твърдят от водното дружество. Въпреки това водата не достига.

Водните проблеми на хората от високите части на селото са много стари. Някога масово си продаваха къщите по високото и се местеха надолу, спомнят си по-възрастните жители на селото. Тогава обаче Драганово се е захранвало от местни водоизточници, след това е вързано към „Йовковци”.

Водопроводът е от края на 70-те години на миналия век и вече е силно амортизиран. Има много загуби по трасето и това е едната причина да не стига вода до по-високите квартали. През лятото особено става много тежко, когато се завръщат масово гастарбайтерите от чужбина и населението на селото значително се увеличава.

„Трябва да се търси дългосрочно решаване на проблема. Призовавам хората да се включат в обсъждането, за да чуем техните мнения и да се мисли в посока изготвяне на една дългосрочна стратегия. Трябва да се начертае какви точно процедури да се започнат, какво финансиране да се търси и т.н. Всяка година проблемът се задълбочава и е необходимо да се мисли в перспектива”, коментира и кметът на Общината инж. Добромир Добрев.


Ключови думи
Драганово воден режим общоселско събрание ВиК Светослав Иванов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати