Вторник, 16 Мар 2021
            
Други

ПГЛПИ „Атанас Буров“ е одобрена по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“

  05.08.2020 12:05
ПГЛПИ „Атанас Буров“ е одобрена по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“

В списъка на училищата, които ще получават финансова и организационна подкрепа по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН, е горнооряховската ПГЛПИ „Атанас Буров“. Професионалната гимназия е и единственото учебно заведение в общината, наредило се сред класираните. Тя попада в т. нар. малка категория – за училища с под 300 ученици, които по регламента на програмата могат да получат до 50 хил. лв. за създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. На ПГЛПИ ще бъдат предоставени 39 600 лв.
При изучаваните в ПГЛПИ „Атанас Буров“ специалности и предмети се прилага делене на класовете на групи от максимум 12 ученика. В класната стая, която ще бъде обособена по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“, ще работи една група. Чрез промяна на физическата среда на съществуваща класна стая ще се постигне подкрепяща ученето и творчеството работна обстановка. Стаята ще бъде изцяло променена, като се оформят кътове и съществуващите мебели и дадености на пространството ще бъдат организирани по начин, който осигурява среда за всички режими на учене, в която интегрирано съжителстват новото и старото оборудване. Класната стая ще дава възможност за работа в режим на едностранна комуникация.Източник на информация в началото ще бъде учителят, а учениците от групата ще бъдат приематели.
В класната стая ще се обособят три къта, които ще могат мобилно да се променят. В първия кът ще се създаде място за преподавателя, към което ще се предвиди мебелировка за разполагане на документация, лаптоп, проектор, офис стол.
Вторият кът предвижда мобилни работни маси за учениците, които да могат да се разполагат в различни форми според необходимостта на конкретните занимания.
Третият кът е т. нар. творчески кът, в който ще се позиционира 3D принтера и А3 принтера, работна маса и столове. Предвижда се и офис обзавеждане за съхранение на работната документация на учениците, както и зарядна станция за лаптопите.
Интерактивната MULTI TOUCH дъска ще бъде разположена на мобилна стойка, така че да може да променя местоположението си според нуждите на заниманията с учениците.
Индивидуалните лаптопи ще имат инсталирани приложни програми за графична обработка на изображения – COREL DRAW, PHOTO SHOP, програми необходими за обработка на сайтове – sql, програми за създаване на VRML приложения - 3D-програми, позволяващи създаване на виртуални светове.
Различната образователна среда ще доведе до по-добри резултати в цялостната подготовка на учениците.  Обучението в STEM центъра ще обогати познавателната им култура и ще насърчи тяхната инициативност, ще допринесе за развитие на критичното мислене, вземането на решения, поемане на отговорност и творческа дейност. Ще умеят да прилагат придобитите знания на практика в живота и непрекъснато ще надграждат знания и умения.
От областта в малката категория са одобрени също СУ „Владимир Комаров“ и ПГЕ „А. С. Попов“ във Велико Търново и ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ в Свищов. В т. нар. голяма категория, при която финансовата подкрепа за училища с над 300 деца е в размер на до 300 хил. лв., са одобрени великотърновската ПМГ „Васил Друмев“ и свищовските СПГ „Алеко Константинов“ и СУ „Димитър Благоев“.
Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM. Те ще предоставят всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение в училище.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
ПГЛПИ "Атанас Буров" STEM среда
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати