Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Нова социална услуга разкриват в Свищов

  16.07.2020 12:14
Нова социална услуга разкриват в Свищов

Приключи изпълнението на дейности по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № РД-02-37-9/15.01.2019г.,реф.№BG16RFOP001-5.002-0006-С01, изм. № РД-02-37-9(1)/24.10.2019 г., BG16RFOP001-5.002-0006-С02 за изпълнението на проект „Създаване на нова социална услуга „Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Обща стойност на проекта е  в размер на 804 337, 32 лв., в т. ч. от Европейски съюз 447 117, 90 лв. и национално съфинансиране 78 903,17 лв. Собственият принос на Община Свищов е 278 316, 25 лв. Дейностите бяха изпълнени в рамките на 18 месеца.
Заключителната пресконференция се проведе на 02.07.2020 г. от 11:00 часа и беше с продължителност около 40 минути. За първи път в община Свищов се реализира виртуално събитие при спазването на противоепидемичните мерки и съгласно Указанията на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ във връзка с обявеното извънредно положение на територията на страната. В него се включиха 47 участника, представители на образователни, социални институции, граждани и медии, чрез приложение за безплатни видеоконферентни разговори ZООМ, което предложи разширени възможности при нетрадиционната ситуация. Изработените информационни материали и брошури ще бъдат разпространени до жителите на общината чрез Центъра за обществена подкрепа - Свищов, Центъра за социална рехабилитация и социална интеграция, Домашен социален патронаж,  при предоставяне на услуги по „Патронажна грижа“, в зоните за безплатни информационни материали в Община Свищов и населените места.
В пресконференцията участваха като модератори кметът на Община Свищов Генчо Генчев, Анелия Димитрова – заместник-кмет и ръководител на проекта, както и членове на екипа за управление М. Перникова, В. Радева, А. Димитрова. Направена беше презентация за етапите и реализираните дейности по преустройство и създаване на достъпна среда, закупеното и монтирано съвременно оборудване и медицинско обзавеждане.
Бъдещият Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване покрива най-високите стандарти за предоставяне на социалната услуга. Реконструираната и модернизирана сграда отговаря  на утвърдените от Министерство на труда и социалната политика функционални изисквания и насоки за изграждане на такъв вид инфраструктура.
Според изразеното мнение на участниците и видяното от презентацията е постигната основната цел на проекта. Вече е осигурена подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нови, качествени социални услуги за лица с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване, в съответствие с Плана за действие за периода 2018-2021 г. и допринасящи за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа.
В изцяло преустроената сграда са обособени стаи за 15 потребители, медицински кабинет, манипулационна стая, за персонала, помещение за разливане на храната, дневна, трапезария, перално помещение, товарен и пътнически асансьор. Изцяло ново е решението на парковата среда, която гарантира достъпност в обособените кътове за отдих на открито.
С осигуреното финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“ по Приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура“, процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ и Община Свищов вече е факт уникална за община Свищов социална инфраструктура.
В единични и двойни стаи вече са разположени електрически болнични легла с пет функции, телевизори, мебели и санитарни помещения, отговарящи на стандартите за обгрижване на хора с увреждания.
Осигурени са два мобилни лифта за пациенти, ролборд, електрическа масажна кушетка, специализирано оборудване за рехабилитация. Създадени са условия, близки до домашната среда както в стаите за потребителите на социалната услуга, така и в общите помещения дневна и трапезария. Съвременен пътнически асансьор и рампи гарантират достъп към сградата и обособен парк за отдих за хора с увреждания. Извършено е асфалтиране на прилежащия паркинг.
Новото осветление и озеленяване изцяло хармонират със съществуващата обособена обществена зона и площадката за деца в съседство с „Детска млечна кухня“. Това ще гарантира преодоляване на социалната изолация и живот в общността на възрастните хора.


Ключови думи
център Генчо Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати