Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

В СУ „Емилиян Станев“ проучваха небесните тела в народните приказки, правиха макети на мегалити и опитаха храна за космонавти

  14.07.2020 14:53
В СУ „Емилиян Станев“ проучваха небесните тела в народните приказки, правиха макети на мегалити и опитаха храна за космонавти

Планетарните богове в Древния Изток, небесните тела в българските народни приказки, на какъв принцип работят слънчевите часовници.
Това е само малка част от проучванията, които направиха ученици и учители от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. През последните 3 г. те работиха по проекта „Евроастрономия“, реализиран по Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики между училища“ по Програма „Еразъм+“ на ЕК. По проекта най-голямото училище в областта си партнира с представители на още 7 държави – Франция, Германия, Словения, Румъния, Португалия и Република Северна Македония, като координатор бе Wellington School (Ayr) Limited – Великобритания.
При работата си по проекта в СУ „Емилиян Станев“ всъщност обединиха природните науки с музиката и изобразителното изкуство. Проектът е най-големият, по който училището е работило от 2005 г. насам. Във всичките му дейности бяха обхванати 85 деца от V до XII клас, подбрани по редица критерии – мотивационно писмо, есе, с което всяко дете да обясни защо иска да участва, интервю на английски език...
В СУ „Емилиян Станев“ акцентът в дейностите по „Евроастрономия“ бе върху изкуствата. И няма как да е иначе, при положение, че една от запазените марки на гимназията са музикалните й паралелки и тези по изобразително изкуство. Т. напр. децата рисуваха на тема „Небесни тела“. В резултат бяха наредени няколко изложби, в които се включиха не само ученици от художествените паралелки. Талантите от музикалните паралелки в по-горните класове пък интерпетираха класически, поп и джаз парчета, в които по един или друг начин се споменават небесни тела – като „Лунната соната“.
Един от продуктите по „Евроастрономия“ е осемезичен речник на тема „Астрономия“. Речникът е публикуван на платформата eTwinning и на сайта на проекта и може да се ползва от всяка от осемте държави участнички. Самите ученици създават наръчник за тези след тях, които ще работят по „Еразъм+“. Идеята на наръчника е да направи програмата още по-атрактивна и популярна сред учениците.
По проекта в училището проучваха и мегалитите в България, след което им направиха макети. В специални уъркшопове момчетата и момичетата се запознаха със слънчевите часовници, като преди това в часовете с учителите си по физика и астрономия правиха измервания и проучвания как се конструира и как работи слънчевият часовник. После го представиха на съучениците си.
Голям интерес сред децата предизвика и включването на българските народни приказки в дейностите по „Евроастрономия“. След като прочитат приказки, в които се споменават небесни тела, децата пресъздаваха собствените си интерпретации по темата. Нещо повече – по идея на партньора от Шотландия са включени и четвъртокласници, които рисуваха своето виждане върху стъкло, разказа координаторът на проекта от страна на СУ „Емилиян Станев“ Петя Стоянова, преподавател по английски език.  
Така че и най-малките се докоснаха до „Еразъм+“ и, въпреки че не можаха да пътуват, станаха част от международна среда, обясни и зам.-директорът на СУ „Емилиян Станев“ по учебната дейност, преподавател по история и пряко ангажирана с проекта Антоанета Палангурска. Всички учители, участвали в проекта: Петя Стоянова, Антоанета Палангуска, Веселка Недкова, която преподава химия и физика, Митка Ангелова – учител по математика и информатика, и Анета Етимова – по физика и астрономия, събраха в сборник методическите си разработки на уроци, подготвени по проекта. Всеки от уроците е проведен в СУ „Емилиян Станев“.
Един от тях е бинарен урок на тема „Планетарните богове в Древния Изток“, проведен под ръководството на Антоанета Палангурска и Веселка Недкова. Учениците от 5 ,,а“ и ,,д“ клас показаха компетентности за работа с различни източници на информация и ползване на различни средства за онагледяване. Учениците успешно съчетаха знания за божествата в Древния Изток и ги съотнесоха към небесните тела, които олицетворяват и оказват влияние върху Земята и живота на хората. Така съчетаването на двете учебни дисциплини- „История и цивилизации“ и „Човекът и природата“, допринесе за повишаване знанията на учениците по разглежданата тема, умения за работа в екип и разпределяне на работа по поставена задача.
В рамките на проектните дейности се проведе и среща разговор между участниците от клуб по космически интереси ,,Space Division“ на НВУ ,,Васил Левски“ с ръководител гл. ас. д-р Георги Баев и ученици от СУ „Емилиян Станев“. Учениците се запознаха с мястото на България в космическото дело, с най-новите проекти и постижения в тази област и участието на страната ни в разработката на космически храни. В края на срещата учениците имаха възможността да опитат от храната на космонавтите.
През тези 3 г. интересът към природните науки сред учениците на СУ „Емилиян Станев“ се повиши. Особено след като по проекта купихме телескоп. С него вече сме правили няколко наблюдения, включително нощем, разказа Антоанета Палангурска.
Проектът „Евроастрономия“ приключва в края на август. Финалната среща по него трябваше да бъде именно в СУ „Емилиян Станев“. Пандемията обаче обърка и това и се наложи точката да бъде сложена във виртуална среда. Партньорите обаче вярват, че все някога светът ще се върне към нормалния си живот и ще могат да реализират и други съвместни разработки.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
СУ "Емилиян Станев" Евроастрономия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати